Antena Căutare

Cauza incendiului devastator de la Notre Dame: De ce a fost atât de greu să stingă flăcările

Un incendiu devastator a cuprins catedrala Notre Dame din Paris. Care este cauza incendiului, de ce nu s-a intervenit cu un avion, de ce s-a stins atât de greu incendiul? Acestea și multe alte întrebări sunt pe buzele francezilor și ale oamenilor din lumea întreagă.

Un incendiu devastator a cuprins catedrala Notre Dame din Paris. Care este cauza incendiului, de ce nu s-a intervenit cu un avion, de ce s-a stins atât de greu incendiul? Acestea și multe alte întrebări sunt pe buzele francezilor și ale oamenilor din lumea întreagă.

Catedrala Notre Dame, un simbol al creștinătății și cel mai vizitat monument istoric din lume, a fost cuprinsă de un incendiu devastator, luni seara, la ora 19.00, ora locală a Franței. Imaginile cu incendiul de la Notre Dame au îngrozit și întristat, în același timp, o lume întreagă.

Cauza incendiului de la Notre Dame a rămas una dintre întrebările importante și fără răspuns în cazul catastrofei de la Paris. La fel și motivul pentru care incendiul a fost atât de greu de stins.

Flăcările s-au ridicat zeci de metri deasupra impunătorului monument gotic a cărui istorie se întinde pe parcursul a peste 850 de ani şi care se afla în ample lucrări de restaurare. Întregul acoperiş şi turla centrală, înaltă de 93 de metri, s-au prăbuşit. Abia spre dimineață, pompierii au anunțat că incendiul a fost stins.

Cauza incendiului devastator de la Notre Dame: De ce a fost atât de greu să stingă flăcările

Notre Dames Paris

Incendiu la Notre Dame. Cauza incendiului devastator

Cauza incendiului de la Notre Dame care a izbucnit luni seara de undeva de pe acoperișul catedralei încă nu a fost stabilită oficial. A fost deschisă o anchetă pentru a stabili cauza exactă. Însă în timpul intervenției pompierilor, au ieșit la iveală mai multe probleme.

Incendiul a izbucnit într-un moment în care abia fuseseră începute lucrări de anvergură pentru renovarea Notre Dame. Cele mai multe ipoteze privind cauza incendiului de la Notre Dame pornesc de la acest lucru.

Anchetatorii iau în calcul ca incendiul să fi pornit de la o lucrare de sudură efectuată pe șarpanta din lemn, care este foarte veche. O parte din lemn este în descompunere, spongios, o sudură sau un scurtcircuit ar fi putut provoca o scânteie care să fi mocnit ore întregi până când un incendiu chiar să izbucnească. Experții vor trebui să găsească locul de unde a pornit focul pentru a determina dacă este vorba, eventual, de o neglijență.

Incendiu de la Notre Dame. De flăcările au fost stinse atât de greu

O altă întrebare care a stat foarte mult timp pe buzele tuturor a fost cea privind dificultatea cu care incendiul de la Notre Dame a fost stins.

Grinzile din lemn vechi de secole de la Notre Dame, piatra exterioară și arhitectura gotică au făcut ca lupta cu flăcările să fie una foarte dificilă, scrie presa internațională.

Cauza incendiului devastator de la Notre Dame: De ce a fost atât de greu să stingă flăcările

Catedrala Notre Dames incendiu

Cea mai mare problemă, spun experții, a fost accesul la grinzile din lemn. Odată ce grinzile încep să ardă, exteriorul din piatră face ca pompierilor din afara clădirii să le fie și mai greu să ajungă la sursa flăcărilor. Mai mult, piatra captează căldura și fumul, împiedicându-i să lucreze și în interior. Înălțimea Notre Dameului a reprezentat și ea în sine o provocare.

Mult timp, absența oricărui dispozitiv al pompierilor vizibil în exterior - nici lansatoare de apă, nici macaralele - a fost motivul pentru care oamenii s-au panicat.

Pomepierii francezi spun însă că, deși este o tactică mai periculoasă, stingerea incendiului din interior este mai eficientă pentru a salva obiectele de patrimoniu din interior. Dacă ataci focul din exterior, există riscul să împingi flăcările și gazele fierbinți, care pot atinge 800 de grade, spre interior și să sporești astfel pagubele.

O altă întrebare a fost ”De ce nu s-a intervenit cu avioane pentru stingerea incendiului de la Notre Dame?”

Autoritățile franceze au explicat că, pe deoparte, era foarte greu să zbori cu un elicopter la o înălțime foarte mică din cauza aerului foarte fierbinte. Iar, pe de altă parte, era prea periculos într-o zonă urbană și exista riscul ca tonele de apă aruncate de la înălțime să distrugă și mai mult clădirea și să pună în pericol viețile oamenilor de la sol.

Cauza incendiului devastator de la Notre Dame: De ce a fost atât de greu să stingă flăcările

Incendiu de la Notre Dame, intervenție masivă

Turnul și cea mai mare parte a acoperișului vechii catedrale au fost distruse, dar cele două clopotnițe și edificiul principal au fost salvate. Ministerul Francez de Interne a arătat amploarea răspunsului autorităților. La locul incendiului au fost aproximativ 400 de pompieri, au pompat apă din Sena și au folosit drone pentru a studia situația de la înălțime.

Deşi au intervenit cu 16 tunuri cu apă, tot ce au putut face pompierii a fost să combată focarele la care puteau avea acces din afara monumentului. Nimeni nu ştia ce a rămas la interior, după căderea acoperişului. Se credea că cel mai probabil au fost afectate şi coloanele şi arcadele gotice din piatră, dar se spera că structura de rezistenţă a lăcaşului a rezistat şocului.

Seara târziu, pompierii, deși încă nu încheiaseră lupta cu focul, au putut anunța totuși că structura edificiului este salvată și s-a păstrat în totalitate. La fel și cele două turnuri emblematice pentru edificiu. În schimb, a acoperișul este afectat în proporție de două treimi.

Mai multe despre incendiul de la Notre Dame: UPDATE! Prima reacţie a reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe Române, după ce Catedrala Notre-Dame a luat foc: "Când arde simbolul, totul se ruinează"

Catedrala de la Notre Dame, cel mai vizitat monument istoric

Catedrala este înscrisă în patrimoniul mondial al UNESCO şi vizitată de milioane de pelerini anual şi de turişti. Pe 24 august 1944 de aici se făcea anunţul de eliberare de sub ocupaţia nazistă iar 26 de ani mai târziu, în 1970, catedrala găzduia funeraliile generalului Charles de Gaulle.

În catedrala Notre Dame erau păstrate trei relicve sfinte: Sfânta Coroană de Spini, o bucată din Crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos şi un cui cu care a fost pironit pe cruce. În mod normal, ele sunt expuse, în trei casete transparente, în fiecare primă zi de vineri din lună dar în postul Paştelui ele sunt expuse în fiecare zi de vineri. Ele urmau să fie expuse într-o procesiune de adoraţie în această săptămână sfântă pentru catolici. Mii de creştini vin de fiecare dată pentru a se închina la aceste relicve. Un responsabil al catedralei anunţă că a fost salvată coroana de spini.

Pe 11 aprilie, 16 statui din aramă au fost înlăturate de pe turla catedralei. Ele nu au fost distruse aşadar în incendiul de la Notre Dame.

Statuile aveau 3 metri înalţime şi cântăreau aproximativ 250 de kg. Ele au fost transportate la Périgueux, în Dordogne. Acestea urmau să fie restaurate pentru aşi regăsi locul, în 2022, pe turla care acum s-a prăbuşit.

Mesajul emoționant pe care fostul președinte Barack Obama l-a transmis, după ce Catedrala Notre Dame a fost cuprinsă de ... Nimeni nu voia să audă această veste cruntă. Francezii au aflat adevărul despre incendiul de la Notre Dame!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x