„In ceea ce priveste agentiile de notare, cred ca este important ca noi, adica troika alcatuita din Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana, sa nu ne lasam privati de libertatea de a gasi solutii", a afirmat Merkel.
Interventia a venit drept replica la avertismentul S&P, care amenintase, in ajun, ca va declara Grecia in semifaliment daca proiectul francez de implicare a bancilor private la programul de sustinere a statului elen va fi pus in aplicare.
Cateva ore mai tarziu, agentia Moody's degrada cu patru trepte nota Portugaliei de la Baa1 (risc de creditare moderat) la Ba2, cu prognoza negativa. Dintr-o simpla miscare de condei, titlurile de stat emise de aceasta tara au intrat in categoria „extrem speculativa".
Raspunsul UE nu a intarziat sa vina: Executivul european a criticat decizia Moody's, bazata, in opinia purtatorului de cuvant al CE Amadeu Altafaj, pe scenarii contestabile. Oficialul a precizat ca momentul ales este unul dintre cele mai nefericite, cand zona euro se confrunta deja cu problemele Greciei, care a evitat intrarea in faliment gratie adoptarii de catre deputatii eleni a unui plan de austeritate si a unui ambitios program de privatizari.
Alte programe suplimentare de salvare
Citind printre randuri, expertii au intrevazut in declaratia lui Altafaj un avertisment adresat agentiilor de rating, ale caror actiuni ingreuneaza situatia tarilor europene aflate in dificultate. Argumentandu-si verdictul, expertii Moody's au evocat riscul ridicat ca Portugalia sa aiba nevoie de un al doilea pachet de salvare din partea partenerilor. Un scenariu similar celui preconizat pentru Grecia, care presupune rostogolirea datoriei, dar care nu corespunde criteriilor agentiilor de rating.
In plus, expertii se tem ca Portugalia nu va reusi sa reduca deficitul de buget (pana la 4,5% in 2012 si pana la 3% in 2013) si sa stabilizeze nivelul datoriei de stat pana la pragul impus de UE si FMI. „Decizia Moody's a destabilizat pietele financiare, care au devenit mai prudente", au constatat analistii consultati de agentia Reuters. Pretul la aur a crescut, ajungand pana la 1.516,49 $/uncie.
Compania MF Global anticipeaza o scumpire a metalului galben pana la 1.550 $/uncie pana la sfarsitul lunii. Mai mult, sunt economisti care se asteapta ca de un al doilea pachet de ajutor sa aiba nevoie inclusiv Irlanda si ca problemele financiare ale Spaniei si Italiei se vor agrava. „Ceea ce inseamna ca situatia de criza nu a luat sfarsit", au comentat expertii Wells Fargo Securities.
BCE, pusa intr-o situatie delicata
Problema datoriilor, amplificata de deciziile agentiilor de rating, care s-au succedat intr-un ritm alert in ultimele luni, facand si mai dificila identificarea unei solutii general valabile, complica misiunea Bancii Centrale Europene (BCE), care ar urma sa anunte, astazi, majorarea dobanzii sale de politica monetara. Or, estimeaza Reuters, un astfel de pas va scumpi imprumuturile pentru Portugalia si pentru restul tarilor de la periferia Europei.
In plus, situatia nou creata si necesitatea amanarii unei hotarari in privinta masurilor de sustinere a statului elen ar putea indispune FMI. S-a ajuns, astfel, in situatia din mai 2010, cand piata se interoga in legatura cu vointa BCE de a sprijini Grecia si bancile ei.
Daca agentiile de rating vor considera ca planul francez de prelungire la 30 de ani a maturitatii obligatiunilor elene (ceea ce va permite ca 70% din fondurile realizate sa fie reinvestite in aceste titluri) antreneaza o intrare in incapacitate de plata, BCE va fi pusa intr-o situatie extrem de neplacuta.
Este adevarat, BCE are cateva portite de iesire din impas, inclusiv o modificare a regulilor pentru a elimina criteriul de notare a obligatiunilor elene. In acest context de incertitudine, investitorii straini nu se grabesc sa cumpere activele scoase la vanzare de guvernul grec.
Sursa: Financiarul
Tabloidul News of the World se inchide, dupa 168 de ani de existenta. Ziarul este implicat in imensul scandal privind in... Arhivele secrete ale Vaticanului, dezvaluite intr-o expozitie...