In "camera calculatoarelor" de la Institutul de Stiinte Spatiale din Bucuresti se afla mii de procesoare, cu o capacitate de stocare de sute de terrabytes. Unul dintre cele mai importante centre de calcul din Europa, unde ajung date de la acceleratorul de particule din Geneva sau de pe Statia Spatiala Internationala.
O parte din datele transferate prin Institutul din Bucuresti vin acum si de la Observatorul AUGER - cel mai mare proiect stiintific care studiaza razele cosmice. E amplasat in pampasul argentinian, pe o suprafata de trei ori mai mare decat a Bucurestiului. Acolo, particulele de raze cosmice sunt detectate cu ajutorul a peste 1.600 de tancuri umplute cu apa, a antenelor radio si a unor telescoape optice.
Gina Isar e unul dintre cercetatorii cooptati in proiect. Studiaza undele radio, emise de particulele de raze cosmice care intra in atmosfera. Cu ajutorul informatiilor obtinute, cercetatorii pot afla cum s-a format galaxia noastra sau ce se intampla in timpul unei explozii solare. Pot prezice la ce ne putem astepta si pot cunoaste deja acest fenomen.
Gemenii Marian si George Mogaldea lucreaza la partea de electronica. O munca de extrema finete, pentru care trebuie sa lucreze intr-un mediu necontaminat. Chiar si un fir de praf poate afecta rezultatul experimentelor.
Savantii romani participa la programul AUGER alaturi de alti 600 de cercetatori din 94 de tari.
Nava de croaziera blocata in largul Golfului Mexic, adusa la tarm... Vine Apocalipsa? Ploaia de meteoriti din Rusia si profetiile despre noul Papa agita din nou spiritele...