Ernesto Rafael Guevara de la Serna, mai cunoscut sub porecla de Che Guevara sau el Che, s-a nascut in Argentina, la 14 iunie 1928. Tatal sau l-a invatat sah, in timp ce cu mama a studiat franceza. In timpul adolescentei, profitand si de perioadele de repaus provocate de crizele de astm, citeste din Pablo Neruda, Jack London, Emilio Salgari, Jules Verne, Sigmund Freud si Bertrand Russell.
Traieste viata ca pe o aventura, il cunoaste pe Fidel Castro, care ii ofera titlul de el Comandante, cel mai inalt din cadrul gherilei. Trimis de Castro prin lume, Guevara pledeaza pentru radicalism total in lupta impotriva imperialismului american. Lanseaza faimosul indemn antiamerican: „Sa cream noi Vietnamuri!”.
Dupa Praga, Moscova si Paris, Bolivia este ultima destinatie… Una in care isi gaseste sfarsitul. Este capturat si, conform soldatilor bolivieni el ar fi strigat: "Nu mai trageti! Sunt Che Guevara si valorez mai mult viu decat mort." Aceasta declaratie este in totala contradictie cu comportamentul (pe care il voia exemplar) lui Che din timpul gherilei din Cuba, dar ar putea fi explicat prin faptul ca era intr-o situatie fara iesire. O alta versiune a capturarii spune ca ar fi murmurat, pur si simplu: "Eu sunt Che Guevara". Este executat fix la 9 octombrie 1967.
Exista numeroase versiuni asupra gradului de implicare si de influentare a S.U.A. si C.I.A. in acesta decizie. Cert este ca C.I.A. a fost prezenta in momentul mortii lui Che Guevara.
Asupra vietii sale s-au scris o multitudine de biografii, eseuri, memorii, documentare, filme si cantece – dintre care Hasta siempre, Comandate, compus de Carlos Puebla in 1965, este cunoscut in intreaga lume.
Bref, El Comandante ramane o figura istorica respectata de unii, denuntata de altii.
Farsa incredibila la cafenea: Mesele si scaunele se misca doar cu puterea mintii... Prima ramasita din istorie a unui nucleu de cometa, descoperita in Egipt!...