Antena Căutare

China a ordonat închiderea consulatului american din oraşul Chengdu

China a ordonat închiderea consulatului american din oraşul Chengdu, aflat în sud-vestul ţării, ca răspuns la deciziile SUA, după ce tensiunile între cele două ţări s-au amplificat, scrie BBC.

Oficialii chinezi au spus că acţiunea este „un răspuns necesar” dat SUA, care au ordonat Chinei săptămâna aceasta să închidă consulatul din Houston.

Secretarul de stat Mike Pompeo a spus că decizia Statelor Unite a fost luată pentru că Beijingul „fura” proprietate intelectuală.

Închiderea a fost „un răspuns legitim şi necesar la acţiunile nejustificate ale Statelor Unite”, a spus ministrul chinez de Externe într-un comunicat.

„Situaţia actuală dintre China şi Statele Unite este ceva ce China nu vrea să vadă, iar SUA poartă toată responsabilitatea pentru asta”.

Articolul continuă după reclamă

Consulatul SUA din Chengdu, care a fost inaugurat în 1985 şi care are o echipă de 200 de membri, este important strategic datorită apropierii de Tibet.

Săptămâna aceasta, guvernul SUA a informat China că, până la finalul săptămânii, trebuie să îşi închidă consulatul din Houston (Texas).

Pompeo a spus că Partidul Comunist Chinez nu doar „fură proprietate intelectuală americană, dar şi europeană... ceea ce afectează sute de mii de locuri de muncă”.

Consulatul chinez din Houston este unul dintre cele cinci existente în SUA, împreună cu ambasada din Washington DC. Nu este clar de ce a fost ales acesta.

China a reacţionat furios şi a ameninţat că va „reacţiona cu măsuri ferme”, iar purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe a spus că mptivele date de SUA sunt „incredibil de ridicole”.

Administraţia Trump a confruntat în mod repetat Beijingul privind comerţul şi pandemia de Covid-19, dar şi legat de noua lege a securităţii naţionale impuse în Hong Kong.

Purtaţi o mască de protecție chiar şi acasă! Recomandarea unui expert în sănătate, după ce cazurile de Covid au explodat... Alertă din SUA! COVID, periculos la tineri: Virusul provoacă inflamarea plămânilor şi a vaselor de sânge din jurul lor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 15 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Codruța Filip
Hello Chef sezonul 7, 15 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Codruța Filip Sambata, 15.06.2024, 16:00
Campionatele Europene de înot Belgrad 2024 Vezi acum
Citește și
x