Bogdan a decis sa-si cumpere un apartament dupa ce a realizat ca rata unui credit este cat chiria pe care o plateste in prezent. Banca i-a oferit un credit in euro, asa cum se intampla, de obicei, in cazul creditelor imobiliare.
“Am fost la banca, am facut un calcul si am stabilit ca pot cumpara o casa de 60 de mii de euro, adica plafonul prima casa”, explica Bogdan. Daca ar fi nevoit sa ia un credit in moneda nationala, ar plati o rata de aproape 1.700 de lei. Cu 30 la suta mai mult decat daca imprumutul s-ar acorda in euro.
Cu problema lui Bogdan se vor confunta in curand zeci de mii de romani care vor sa-si cumpere o locuinta. In prezent, 95 la suta din creditele imobiliare sunt luate in valuta, datorita dobanzilor mai mici.
La euro, spre exemplu, sunt aproape la jumatate fata de cele in lei. Iar pentru perioade mari de imprumut, de pana la 30 de ani, economia realizata de cei care isi pot lua credite in valuta este de ordinul miilor de euro. Cu toate acestea, cea mai mare banca din Romania a decis sa renunte la creditele imobiliare in valuta pentru cei care au venituri in lei.
“Ceea ce ne-a aratat deprecierea monedei din ultima vreme este ca acesta poate fi un cost semnificativ pentru clienti, astfel incat un credit initial in valuta devine deodata mult mai scump”, spune reprezentantul unei banci comerciale.
Asta desi un calcul simplu arata ca imprumuturile in lei vor fi mai avantajoase decat cele in euro doar cand moneda europeana va depasi nivelul de 5,6 lei. Mult peste nivelul actual de 4.57 lei. Nu pot fi insa ignorate nici restantele la creditele in valuta. Companiile si populatia aveau rate neplatite la timp la creditele in valuta in valoare de 3,6 miliarde de euro.
foto: Hepta.ro
Peste 20.000 de greci protesteaza la Atena. Un barbat a murit in urma violentelor... Google, in conflict cu Franta. Afla care este motivul!...