Antena Căutare

Circa 4 trilioane de dolari - suma reala cheltuita de SUA in razboaie

Presedintele american Barack Obama a invocat, in conferinta de presa referitoare la retragerea trupelor din Afganistan, ca si costul operatiunilor militare reprezinta unul din argumentele solide, referindu-se la o suma de 1 trilion de dolari, conform Reuters.

Totusi, aceasta cifra este mult sub costul total real al razboaielor in Irak, Afganistan si Pakistan pentru America. De asemenea, aceasta cifra va creste considerabil in viitor, conform unui studiu american publicat miercuri.

Astfel, in studiul "Costurile razboiului" al Universitatii Brown se arata ca "nota" finala a razboaielor ar putea varia intre 3,7 trilioane de dolari si 4,4 trilioane de dolari, de fapt.

In cei zece ani de cand trupele americane au intrat in Afganistan pentru a gasi liderii al Qaida care s-au ascuns in spatele atentatului de la 11 septembrie, America a cheltuit un total de 2,3 - 2,7 trilioane de dolari, iar operatiunile inca nu s-au incheiat pe toate fronturile.

In termeni umani, intre 224.000 si 258.000 de oameni au murit in aceste razboaie, din care 125.000 civili. Mai multi au murit din cauza lipsei resurselor esentiale ca apa potabila, servicii medicale si lipsa de hrana. Inca 365.000 au fost raniti si 7,8 milioane de oameni au fost obligati sa se mute.

Din punct de vedere strategic, rezultatele Americii sunt combinate. Osama bin Laden si Saddam Hussein sunt morti, dar Iraq si Afganistan sunt departe de statutul de "democratii stabile" iar impactul asupra economiei americane ar putea fi mult mai greu decat se stie.

Sursa: Antena3

UPDATE! Atena: Anarhistii s-au luat la bataie cu politistii... Anul 2010, al doilea cel mai cald din ultima suta de ani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x