- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Beijingul a reacţionat aprig vineri faţă de această agresiune, comisă joi seara de către manifestanţi mascaţi, acuzând din nou fosta putere colonială britanică de faptul că ”toarmă gaz pe foc” la Hong Kong.
La Hong Kong, protestatari în negru continuau să ocupe vineri mai multe campusuri.
A cincea zi la rând, dificultatea angajaţilor de a se duce la serviciu s-a reptat, un lucru devenit aproape imposibil în acest oraş, în care drumurile sunt blocate, iar transportul în comun oprit.
Regiunea semiautonomă trăieşte de cinci luni cea mai gravă criză politică de la retrocedare, în 1997. Mobilizarea a sporit luni, odată cu începutul unei operaţiuni continue de blocaj de foarte mare amploare.
Organizatorii Clockenflap, principalul festival muzical local, au anunţat vineri anularea ediţiei din 2019, prevăzute în perioada 22-24 noiembrie, ”din cauza escaladării crizei săptămâna aceasta şi incertitudinii create cu privire la săptămânile viitoare”.
Zeci de mii de fani participă anual la acest festival, ultimul dintr-o serie de evenimente anulate sau amânate în teritoriu din cauza crizei.
”AGRESIUNE BARBARĂ”
Contestarea s-a deportat la mii de kilometri joi seara, unde manifestanţi au atacat-o violent, la Londra, pe Teresa Cheng, ministrul din Hong Kong al Justiţiei, care a căzut la pământ.
Şefa Executivului de la Hong Kong Carrie Lam a condamnat vineri o ”agresiune barbară”.
Un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Geng Shuang, a luat de asemenea atitudine. ”Cerem Regatului Unit să ancheteze imediat cu privire la fapte, să facă maximum să aresteze autorii, să-i trimită în justiţie şi să garanteze securitatea şi demnitatea funcţionarilor chinezi”, a declarat el în faţa presei.
Reiterând acuzaţii deja lansate, el a adăugat că ”dacă Marea Britanie nu-şi schimbă comportamentul, dacă ea continuă să toarne gaz pe foc, să semene discordia şi să incite (la dezordine), ea va atrage furia asupra sa însăşi”.
La Londra, poliţia britanică a anunţat că a deschis o anchetă cu privire la agresarea ”unei femei”, conduse la spital ”cu o rană la braţ”, fără să confirme identitatea lui Cheng.
Chartered Institute of Arbitrators, unde urma să conferenţieze, a anulat evenimentul, anunţând că ”doamna Cheng a fost agresată de mulţime în timp ce se pregătea să intre în omobilul nostru” şi ”suferă de o rană la braţ”.
STRATEGIE NOUĂ
Luni de zile, acţiunile manifestanţilor de la Hong Kong au avut loc în special seara şi în weekenduri, ceea ce permitea teritoriului cu 7,5 milioane de locuitori să funcţioneze relativ normal ziua.
În lipsa concesiilor din partea Executivului favorabil Beijingului, manifestanţii au optat pentru o nouă strategie - ”a înfloririi peste tot” ("Blossom Everywhere"), care constă într-o multiplicare a blocajelor simultane, cu scopul de a solicita la maximum capacitatea poliţiei.
Impactul a fost imediat, afectând deplasările locuitorilor. Violenţa a crescut şi ea - iar în decurs de o săptămână au avut loc două decese legate de manifestaţii.
Mobilizarea, caracterizată până acum prin fluiditate, s-a ”sedentarizat” şi cristalizat în campusurile universitare.
Vineri, mii de angajaţi au profitat din nou de pauza de la prânz pentru a defila în cartierul Central, în semn de susţinere a manifestanţilor.
”RESTAURAREA ORDINII”
Mobilizarea a luat naştere prin respingerea unui proiect de lege care viza să autorizeze extrădările către China. El a fost restras în septembrie, însă contestarea şi-a extins între timp în mod considerabil revendicările.
Joi, Xi Jinping a avertizat că ”activităţile ilegale violente (...) pun grav în discuţie principiul «o ţară două sisteme»”.
”Punerea capăt violenţelor şi haosului şi restaurarea ordinii este sarcina cea mai urgentă de îndeplinit”, a adăugat el, la summitul BRICS de la Brasilia, citate de Cotidianul poporului, organul oficial de presă al Partidului Comunist Chinez (PCC).
Agravarea crizei a alimentat temeri cu privire la faptul că Beijingul îşi poate pierde răbdarea şi poate fi tentat să trimită trupe la Hong Kong.
Tabloidul de limbă engleză Global Times, apropiat puterii chineze, a alimentat joi aceste îngrijorări anunţănd că Executivul de la Hong Kong urma să anunţe o interdicţie a circulaţiei în weekend. Însă ziarul şi-a şters mesajul postat pe Twitter după o jumătate de oră.
Guvernul de la Hong Kong a anunţat că acest zvon este ”total nefondat”.
Însă alte publicaţii chineze au exercitat presiuni vineri asupra Guvernului local să acţioneze şi au afirmat că interdicţia circulaţiei rămâne o posibilitate.
”Aşteptăm să vedem dacă interdicţia circulaţiei va fi impusă, dar fermitatea este, de netăgăduit, necesară”, scria China Daily, în timp ce mai multe publicaţii denunţă agravarea violenţelor.
Sursa : news.ro