Biroul său, a anunţat ea, ”are informaţii credibile despre locul actual” în care se află trei suspecţi vizaţi de mult timp de mandate de arestare emise de CPI, între care şi fiul lui Muammar Gaddafi, a cărui soartă rămâne până în prezent necunoscută.
Ceilalţi doi suspecţi căutaţi de CPI sunt Al-Tuhamy Mohamed Khaled, fostul şef al Agenţiei de Securitate Internă libiană, şi Mahmoud Mustafa Busayf al-Werfalli, un membru al forţelor loiale mareşalului Khalifa Haftar, cel mai puternic om în estul Libiei, angajat din aprilie într-o ofensivă militară vizând să cucerească Tripoli.
Mandatul de arestare pe numele lui Al-Tuhamy Mohamed Khaled a fost emis în urmă cu mai bine şase ani.
Mahmoud Mustafa Busayf Al-Werfalli este vizat, la rândul său, de două mandate de arestare, neexecutate de mai bine de doi ani de la emiterea primului, a precizat Fatou Bensouda.
Suspectat că locuia la Cairo în aprilie 2017, Al-Tuhamy Mohamed Khaled ”locuieşte în continuare” în capitala egipteană, în timp ce Mahmoud Mustafa Busayf Al-Werfalli ”se bucură în continuare de libertate în regiunea Benghazi”, în estul Libiei, potrivit magistratei.
El ar fi fost promovat, în iulie, de la gradul de maior la cel de locotenent-colonel. ”Această promovare transmite un mesaj clar, potrivt căruia Khalifa Haftar nu are nicio intenţie” să-l dea pe mâna justiţiei, deplânge Bensouda.
Procurorul a îndemnat ca, ”prin aplicarea Rezoluţiei 1970 a Consiliului de Securitate, toate statele, inclusiv Libia şi Egiptul, să faciliteze arestarea imediată şi transferul către Curte al fugarilor libieni”.
”Cei trei suspecţi sunt acuzaţi de crime internaţionale grave, inclusiv de crime de război, tortură, tratamente crude, crime împotriva umanităţii şi alte crime inumane”, a subliniat ea.
CPI ”lucrează la emiterea unor mandate de arestare”, a mai declarat magistrata, fără să facă alte precizări.
Mai mulţi membri ai Consiliului de Securitate al ONU au denunţat drept ruşionoasă şi incredibilă impunitatea de care se bucură cei trei fugari.
Evocând faptul că au fost localizaţi, ambasadorul Belgiei la ONU Marc Pecsteen de Buytswerve a pledat ca Consiliul să le înscrie numele pe liste de sancţiuni ONU.
Sursa : news.ro
Atenţionare de călătorie a MAE: Restricţii de circulaţie în Muntenegru, din cauza condiţiilor meteo şi a unor lucrări... Brexitul este ”cea mai mare greşeală a politicii externe” britanice postbelice, consideră John Bercow...