Autoritatile municipale din Atena au redus costurile inmormantarii in cimitirele din capitala, din cauza faptului ca tot mai multi greci nu au bani pentru a isi ingropa persoanele dragi. In ultima vreme, cinci sau sase oameni sunt ingropati fara costuri in medie pe luna. In urma cu cativa ani, era vorba de o persoana sau doua. Numarul acestora a crescut din cauza crizei economice.
Intr-unul din cimitirele din Atena a fost realizata o sectiune dedicata oamenilor saraci, unde costurile inmormantarii sunt platite in integralitate de stat. Numarul persoanelor care solicita ajutorul municipalitatii a crescut ingrijorator in ultimii ani. Iar cei care sunt refuzati isi lasa mortii in spitale, pentru a ii ingropa statul. Costul minim al unei inmormantari este de 1.500 de euro.
“Intotdeauna s-au gasit bani pentru inmormantari, insa, acum, situatia financiara este foarte dificila”, spune si Nikos Kokkinos, consilierul orasului Atena
Grecii au dificultati nu doar la capitolul inmormantarilor, ci si la cel al nuntilor. In timp ce in perioada 2000 - 2008 au avut loc 40 de mii de cununii religioase anual, in ultimii doi ani, numarul acestora a ajuns la putin peste 20 de mii.
“Am renuntat la foarte multe lucruri de la invitatii la concorde si receptie, la tot, din cauza situatiei financiare dificile din prezent”, povesteste o mireasa de origine greaca. Numarul cununiilor civile a crescut semnificativ, in acelasi timp. Daca in 2008 erau opt mii de astfel de eveniment, in 2011 au crescut la 26 de mii.
“Cu siguranta este o scadere drastica! Desigur, a fost graduala la inceput, in 2009, insa numarul nuntilor a inceput sa scada ulterior, iar oamenii renunta tot mai des la cununia religioasa in favoarea celei civile. Scaderea este de 35, 40 de procente acum”, spune proprietara unui magazin cu articole de nunta.
Grecii se plang ca nunta lor s-a transformat intr-o vizita eleganta la primarie, din cauza crizei. Potrivit unui sondaj national, una din 10 familii are cel putin un somer, in timp ce 40 la suta dintre familii nu reusesc sa plateasca la zi facturile, iar 47 procente sunt datornici la banca. Rata saraciei a ajuns la 20 la suta in Grecia.