- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
După o îndelungată secvenţă de negocieri - până la miezul nopţii de marţi spre miercuri -, negocierile au fost reluate emiercuri dimineaţa, potrivit unor surse europene.
”Dacă durează, acesta este mai degrabă un lucru pozitiv”, a apreciat ministrul francez de Externe Jean-Yves le Drian. "Poate că putem ieşi din impas. Ar fi de dorit”.
La Bruxelles, tonul era foarte prudent cu privire la şansele de reuşită, însă britanicii erau mai pozitivi, de altfel ca de la începutul discuţiilor cu privire la planul premierului Boris Johnson în vederea evitării unui ”no deal”.
”Deznodământul nu mai este aşteptat azi”, a declarat pentru AFP o sursă europeană.
”Intenţiile britanice au început să se traducă într-un text juridic, dar acest lucru întârzie pe fond”, a declarat un diplomat european.
Potrivit unui oficial britanic, ”echipele continuă să facă progrese”, iar discuţiile sunt ”constructive”.
Negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier urmează să prezinte miercuri după-amiaza un rezumat în faţa ambasadorilor Celor 27, cu o zi înaintea summitului, teoretic ultimul înaintea divorţului prevăzut la 31 octombrie.
Discuţiile se concentrează asupra a două probleme spinoase - felul în care să se evite o frontieră între Irlanda, un stat membru UE, şi Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit, dar să se stabilească controale vamale şi dreptul de veto acordat autorităţilor nord-irlandeze cu privire la acordul divorţului, pe care europenii nu le vor.
În propunerea Londrei, Irlanda de Nord rămâne în teritoriul vamal al Regatului Unit şi aplică totodată reglementările europene cu privire la produse destinate UE, potrivit unor surse europene.
Practic, nimic nu s-a divulgat de la negocieri.
”Johnson şi-a modificat propunerea iniţială pentru ca să nu existe o frontieră vamală” între cele două Irlande, a declarat marţi o sursă europeană.
Michel Barnier a apreciat marţi ”posibil” să se ajungă la un acord sptămâna aceasta. ”Discuţii detaliate sunt în curs, iar un acord este încă foarte posibil”, a subliniat omologul său britanic, ministrul Brexitului Steve Barclay.
SUMMIT SUPLIMENTAR?
Această adiere de optimism şi zvonuri cu privire la un acord au apreciat lira sterlină în faţa euro şi dolarului, cu peste 1%, marţi după-amiaza.
”S-ar părea că facem progrese şi că negocierile merg în direcţia cea bună. Însă nu este clar dacă vom putea încheia un acord al retragerii revizuit (...) la timp până la summitul de joi”, a nuanţat premierul irlandez Leo Varadkar.
Trei opţiuni sunt pe masă - un acord, niciun acord (”no deal”) sau continuare negocierilor după summitul de joi şi vineri.
”Dacă acordul nu poate fi încheiat azi sau mâine, înaintea summitului, liderii europeni vor trebui să decidă, atunci, cu privire la tipul de mandat pe care vor să-l dea lui Michel Barnier", a subliniat ministrul irlandez de Externe Simon Coveney.
Regula este să nu se negocieze în timpul unui summit.
Ipoteza unui summit suplimentar până la 31 octombrie circulă deja.
La peste trei ani de la referndumul britanic din iunie 2016 şi în lipsa unui acord, mediile economice se tem de consecinţele unui ”no deal”.
Boris Johnson - care se opune acordului încheiat de Theresa May ce menţine Regatul Unit în Uniunea Vamală europeană până la încheierea unei noi relaţii între cele două părţi - a respins acordul retragerii imediat ce a ajuns la putere şi a prezentat un nou plan.
Indiferent de rezultatul discuţiilor, europenii îndeamnă la atenţie cu privire la viitoarea relaţie comercială cu Londra.
După Brexit, Regatul Unit va fi ”un nou concurent” la uşa UE, a avertizat marţi cancelarul german Angela Merkel.
Aceeaşi îngrijorare o au părţile olandezăşi franceză, care se tem riscul unei deficienţe a controalelor mărfurilor la frontiera irlandeză.
Sursa : news.ro
Cincizeci şi una de arestări în urma unor violenţe şi unei adevărate gherile urbane în Catalonia, la maniefstaţii împotr... ”Probleme importante” sunt în continuare de rezolvat înaintea unui eventual acord al Brexitului...