Cei 432 de aleşi prezenţi - din totalul de 450 ai Dumei de Stat, Camera inferioarăa Parlamentului rus - au adoptat în prima lectură această revizuire constituţională vrută de preşedintele rus şi prezentată în urmă cu doar trei zile.
”Am dat dovadă de o unitate puternică”, s-a felicitat după vot preşedintlee Dumei Viaceslav Volodin. El a anunţat după aceea că examenul în a doua lectură urmează să aibă loc la 11 februarie, după ce mai mulţi oficiali ruşi au anunţat că vizează adoptarea definitivă a textului în primăvară.
Vladimir Putin a luat pe toată lumea prin surprindere la 15 ianuarie cu această reaşezare a Constituţiei, necesară în opinia sa din cauza dorinţei de ”schimbare” a ruşilor şi care alimentează speculaţii cu privire la viitorul liderului de la Kremlin la sfârşitul mandatului actual, în 2024.
De atunci, consecinţele s-au înlănţuit cu o viteză neobişnuită în trenul politic rusesc. De-acum fostul premier Dmitri Medvedev a demisionat şi a fost înlocuit imediat cu un funcţionar de rang înalt necunoscut marelui public, Mihail Mişustin, care şi-a numit marţi noul Cabinet.
Într-o Dumă controlată de forţe loiale Kremlinului, adoptarea amendamentelor vrute de Putin nu ridica vreo îndoială.
”REGIM PREZIDENŢIAL PUTERNIC”
Proiectul de lege care conţine amendamentele vrute de către preşedintele rus a fost depus de Kremlin luni, care a scurtcircuitat un ”grup de lucru” creat cu cinci zile mai înainte să-l elaboreze. Una dintre membrii acestuia, Elena Alşanskaia, a semnalat clar că cele 21 de pagini ale documentului erau gata redactate.
”Eu nu am lucrat” la amendamente, a scris pe Facebook această preşedintă a unui fond de ajutorare a orfanilor. ”Foarte clar, rolul nostru este doar reprezentantiv”.
După Dumă, textul urmează să fie adoptat de Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, iar apoi ratificat de către Vladimir Putin.
Kremlinul a promis că o mare dezbatere publică urmează să fie organizată şi că ruşii se vor pronunţa asupra textului printr-un vot. Preşedinţia a refuzat însă să folosească cuvântul ”referendum” şi nu a precizat ce fel de formă de consultare electorală va folosi.
În discursul său către naţiune, Vladimir Putin şi-a expus reformele pe care le-a catalogat ”importante pentru dezvoltarea viitorului Rusiei”, iar textul supus votului Parlamentului reia marile linii ale discursului său.
El a propus, astfel, transferul anumitor prerogative Parlamentului - ca cea de a alege premierul. El a consolidat totodată rolul unui organ până acum consultativ - Consiliul de Stat - provocând speculaţii potrivt cărora acsta ar putea deveni inima regimului.
Altă inovaţie - judecătorii, aleşii şi conducătorii politici la nivel federal vor avea interdicţia de a deţine o naţionalitate străină sau un permis de sejur în altă ţară.
Textul consolidează de asemenea anumite puteri ale preşedintelui, care va putea, de exemplu, să refuze să semneze o lege adoptată de două treimi dintre deputaţi.
Mulţi analişti consideră că Vladimir Putin organizează, prin această reformă, perioada post-2024, lăsându-şi un maximum de uşi deschise pentru a-şi păstra influenţa într-o ţară pe care o conduce de 20 de ani.
Putin a repetet miercuri, într-o vizită în regiunea lipeţk, la sud de Moscova, că Rusia ”are nevoie de un regim prezidenţial puternic”.
Unii experţi estimează că reforma va consolida într-adevăr caracterul prezidenţial al sistemului politic, însăalţii dau asigurări că acesta va fi modificat doar marginal.
Sursa : news.ro
Românii care au vizitat China, în pericol! Orașul cu 11 milioane de locuitori în care au fost, pus în carantină din cauz... Preşedintele Zelenski, în mesajul de Ziua Unităţii Ucrainei: Bucovina de Nord a fost ocupată de România în 1919...