Antena Căutare

Elmar Brok: "Rusia poate aduce multa stabilitate si securitate Europei"

Fost presedinte al Comisiei de Politica Externa al Parlamentului European in perioada 1999 – 2007, in prezent membru al Parlamentului European, germanul Elmar Brok a vorbit la Europa Libera despre conflictul din Transnistria. Oficialul european a tinut sa puncteze faptul ca „renutarea de catre Rusia la sustinerea Transnistriei ar putea deveni un fapt palpabil”

Speculat de cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, obiectivul in care Rusia si-ar retrage trupele din Transnistria in schimbul liberalizarii de catre Germania a vizelor de acces in aceasta tara, subiectul a prins contur in timpul interviului cu oficialul european. Conform Gazeta Wyborcza, cancelarul Agela Merkel ar fi negociat acest lucru la ultima intalnire avuta cu presedintele Dmitri Medvedev.

„Daca acesta va fi rezultatul,va fi unul remarcabil. Acest conflict inghetat este cel mai apropiat de Europa si de aceea cred ca ar fi un succes notabil. Pentru moment suntem in proces de negociere a acordului de facilitare a vizelor, dar nu doar cu Rusia, ci si cu Ucraina si Georgia. Iar noi trebuie sa ne asiguram ca Rusia nu este avantajata fata de ele, ca acordurile sunt corecte pentru fiecare tara in parte. Nu in ultimul rand nu trebuie sa uitam ca orice tara, inclusiv Rusia, trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. Este vorba de securitatea frontierelor si securitatea interna a UE. Regimul de liberalizare a vizelor pentru toate aceste trei tari este posibil daca aceste conditii de securitate sunt indeplinite intre ele si acordul Schengen. Nu este o chestiune politica ci una de securitate. In interiorul UE noi nu avem frontiere si de aceea trebuie sa ne asiguram ca orice alta tara care nu mai are nevoie de viza pentru a intra pe teritoriul UE nu reprezinta o amenintare la adresa securitatii noastre", a spus Brok.

Acesta a tinut sa precizeze si faptul ca Uniunea Europeana are multi cetateni care traiesc in Moldova si, deci, are tot interesul sa stinga acest conflict din Transnistria: „Conflictele inghetate se pot reactiva oricand. Pe de alta parte, state membre ca Romania, au un interes particular pentru Moldova. Multe persoane cu pasaport romanesc traiesc in Moldova. Aceasta tara doreste sa aiba o legatura cat mai stransa cu Uniunea Europeana asa incat pentru securitatea europeana este de dorit ca, pas cu pas, acest conflict sa fie rezolvat".

In viziunea UE, spune Brok, relatia cu Rusia trebuie sa primeasca o atentie speciala pentru ca Rusia este un factor important in stabilitatea pe batranul continent: „Avem nevoie de Rusia pentru o multime de motive: rezolvarea conflictelor inghetate - nu doar Transnistria ci si Nagorno Karabach -, pentru Iran, pentru Orientul Mijlociu, pentru resurse energetice. Rusia este o tara importanta, iar pentru securitatea energetica a UE ar fi bine sa avem cat mai repede un acord care sa o oblige in mod legal sa isi respecte obligatiile. In orice caz, Rusia aduce multa stabilitate si securitate Europei.

Sursa: jurnalul.ro

Foto: munich-economic-summit.com

Englezii prefera indienii in locul romanilor necalificati... Fidel Castro isi publica memoriile...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov Sambata, 13.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x