Antena Căutare

Eparhia Odessa acuza Romania de pretentii teritoriale

Secretarul de presa al eparhiei Odessa a Bisericii Ortodoxe Ruse a declarat ca slujble de la biserica romaneasca din satul ucrainean Hagi-Curda sau Camisovca nu au nici o putere divina, iar din punct de vedere politic, la mijloc sunt interesele Romaniei, care are pretentii teritoriale in regiune, relateaza Timpul, preluat de Mediafax.

"Biserica romaneasca din satul Camisovca apartine asa-numitei Mitropolii a Basarabiei. Aceasta este situata pe teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse si noi nu putem recunoaste nici existenta acestui locas, nici slujbele efectuate acolo", care nu au nici o putere divina, a declarat secretarul de presa al eparhiei Odessa a Bisericii Ortodoxe Ruse, protoiereul Andrei Novikov, intr-un interviu pentru agentia de stiri Regnum, citat de cotidianul Timpul, in editia electronica de ieri.

"Din punct de vedere politic, la mijloc sunt interesele Romaniei, care are pretentii teritoriale in regiune", a mai spus Novikov, referitor la incidentul care a avut loc la data de 16 iulie, la frontiera romano-ucraineana, atunci cand granicerii ucraineni au retinut un grup de jurnalisti romani si reprezentanti ai ONG-urilor, care doreau sa participe la sfintirea bisericii din satul ucrainean Camisovca.

Ucraina a fost reclamata la Comisia Europeana cu privire la incidentele de la frontiera moldo-ucraineana, prin care autoritatile ucrainene au incercat sa impiedice intrarea in tara a unor cetateni romani ce doreau sa participe la sfintirea bisericii ortodoxe intr-o zona cu populatie majoritar romaneasca. Demersurile pentru constructia bisericii din Hagi Curda au inceput inca din 2000, dar au existat multe probleme legate de obtinerea avizelor de functionare si a finantarii. Biserica are hramul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.

La 16 iulie, cand a avut loc sfintirea bisericii din Hagi-Curda, doua autocare si un microbuz in care se aflau peste 100 de cetateni romani si moldoveni-jurnalisti, studenti, autoritati si reprezentanti ai unor ONG-uri-care mergeau in Ucraina, la Camisovca, unde a fost sfintita prima biserica ortodoxa romana din Ucraina, au fost tinute timp de cateva ore in vama moldo-ucraineana Reni. Mai mult, colegei noastre de la Jurnalul National Simona Lazar si sotului ei Valentin Tigau nu li s-a dat voie sa intre in Ucraina, ei avand, fara sa stie, interdictie de intrare in Ucraina inca din 2009.

Citeste articolul integral in Jurnalul!

Mark Zuckerberg, cel mai puternic om din peisajul media in Marea Britanie... UPDATE! Autorul atacurilor de la Oslo, acuzat de terorism...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x