- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Mai mult, 76% dintre europeni considera ca o actiune comuna a tarilor din UE ar reprezenta o valoare adaugata, ce ar contribui la evitarea duplicarii eforturilor si la asigurarea eficacitatii ajutorului.
„Cetatenii europeni ne-au transmis tuturor un mesaj foarte clar: in ciuda incetinirii cresterii economice, trebuie ca UE sa dea dovada, in continuare, de solidaritatea si de responsabilitatea fata de cei aflati in dificultate. Personal, consider acest mesaj drept un mandat de a urmari in continuare cu hotarare indeplinirea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului. Este evident ca trebuie sa asiguram cel mai mare impact al ajutorului UE, care este cel mai important ca volum din lume", a declarat comisarul european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, citat de Euractiv.
Pe de alta parte, sondajul a aratat pentru prima data o tendinta clara de estompare a diferentei de atitudine intre UE 15 si UE 12. Iar linia de demarcatie pare sa fie intre tarile care au fost cel mai grav afectate de incetinirea cresterii economice si cele care se bucura de o situatie economica mai buna.
De asemenea, persoanele intervievate si-au aratat sprijinul indirect pentru politica de coeziune in domeniul dezvoltarii: 43% dintre acestia au considerat ca politicile UE in materie de comert si finantare au un impact pozitiv asupra tarilor partenere.
Eurobarometrul a fost realizat pe un esantion de 26 500 de cetateni din toate cele 27 de state membre ale UE, care au fost invitati sa raspunda la o serie de intrebari privind aspecte din domeniul dezvoltarii.
Sondajul Eurobarometru a aratat totodata ca:
- 42% dintre respondenti considera saracia drept cea mai mare provocare cu care se confrunta tarile in curs de dezvoltare, urmata de criza economica (36%), alimentatia (20%) si aspectele din domeniul sanatatii (19%).
- 42% dintre respondenti sunt in favoarea ajutarii tarilor in curs de dezvoltare prin munca voluntara sau prin donatii. 30% fie doneaza bani, fie lucreaza ca voluntari.
- 63% considera ca organizatiile internationale sunt cele mai in masura sa ajute tarile in curs de dezvoltare. In aceasta privinta, UE ocupa locul al treilea (17%), dupa ONU (27%) si Banca Mondiala (19%).
Sursa: Euractiv
Superbacteria din India, o amenintare globala: "Este ca o bomba cu efect intarziat"... CE declanseaza procedura de infringement impotriva Frantei pentru repatrierea romilor...