Antena Căutare

Experti ucraineni: Romania desfasoara o intensa activitate culturala, economica si politica in Moldova, Transnistria si in regiunile Odessa si Cernauti

Un expert ucrainean sustine ca, desi oficial Romania nu formuleaza nici un fel de pretentii teritoriale asupra Ucrainei, Bucurestiul desfasoara o intensa activitate culturala, economica si de politica externa in Moldova, Transnistria si in regiunile ucrainene Odessa si Cernauti. Afirmatia a fost facuta in cadrul unei dezbateri organizate de cotidianul Moskovski komsomolet, cu tema "Nazuintele spre o Romanie Mare? Scopurile lui Traian Basescu in privinta Moldovei si Transnistriei, mizele pentru Ucraina"

Directorul Centrului pentru studierea problemelor societatii civile, Vitali Kulik, afirma ca Ucraina a depus eforturi insuficiente in chestiunea delimitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive din perimetrul Insulei Serpilor.

"Am pierdut platoul unde stiam ca exista petrol si gaze naturale. Cred ca Ucraina a pierdut aceasta pozitie, a pierdut aceasta runda", a spus el.

Expertul adauga ca acum a aparut pe tapet chestiunea insulei Maican, de pe Dunare, iar Kievul trebuie sa manifeste fermitate in apararea intereselor sale.

"Ucraina are suficiente posibilitati de influenta politica si diplomatica in acest proces", a precizat el, avertizand insa ca guvernul "nu dispune de un program sistematizat de lucru pentru a proteja interesele nationale in privinta navigatiei pe canalul Dunare-Marea Neagra".

Potrivit directorului adjunct al Institutului ucrainean pentru cercetarea problemelor ecologice, Aleksandr Vasenko, pretentiile Romaniei legate de aspectele ecologice implicate de proiectul canalului Dunare - Marea Neagra sporesc cu fiecare an.

In alta ordine de idei, Kulik a acuzat discrepanta dintre studiul limbii ucrainene in Romania si a limbii romane in Ucraina. "Accesul la studiul in limba materna, la informatii in limba materna a ucrainenilor din Romania si a romanilor din Ucraina nu este simetric", a afirmat expertul.

Analistii ucraineni sunt de parere ca, pentru consolidarea pozitiei sale in relatiile cu Romania, Ucraina trebuie sa-si intareasca controlul asupra procesului de eliberare de pasapoarte romanesti pentru cetatenii ucraineni, sa ridice chestiunile problematice la nivel international si sa continue realizarea proiectului Dunare - Marea Neagra.

Sursa: hotnews.ro

Vicepremierul Ungariei i-a multumit lui Emil Boc pentru sacii de nisip si pentru sustinerea legii dublei cetatenii... VIDEO! A supravietuit dupa ce a fost lovit de metrou!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x