Antena Căutare

FOTO! Tratatul pentru disciplina fiscala in UE, semnat de liderii a 25 de state membre

Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare a fost semnat, vineri dimineata, de liderii a 25 de state membre ale Uniunii Europene, printre care si Romania, reuniti la Consiliul European de primavara de la Bruxelles.

Tratatul stabileste ca limita a deficitului bugetar structural pragul de 0,5%, iar in cazul in care nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% si nu exista riscuri privind sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, acest deficit structural poate sa ajunga la circa 1% din PIB. Deficitul bugetar maxim ciclic plus cel structural se va incadra in limita de 3% din PIB.

Potrivit Tratatului, daca se inregistreaza abateri fata de aceste nivele, se va declansa automat un mecanism de corectie, ce trebuie introdus in legislatia nationala, la fel ca si asa-zisa ''regula de aur'', privind limitarea deficitului structural.


Noul tratat fiscal introduce un set de reguli care sa imbunatateasca disciplina bugetara la nivelul regiunii, aducand si penalitati automate pentru statele care au semnat tratatul. Acesta a fost agreat de catre cele 17 state membre ale zonei euro, la care s-au alaturat aproape toate celelalte state membre ale UE, cu exceptia Marii Britanii si a Cehiei.

Pe agenda Consiliului European mai figureaza analizarea evolutiilor din Siria si din vecinatatea sudica a UE si pregatirea pozitiei UE in perspectiva reuniunilor G8 (19-20 mai) si G20 (18-19 iunie), precum si a Conferintei Organizatiei Natiunilor Unite privind Dezvoltarea Durabila 'Rio+20' (20-22 iunie).

foto: Antena3/ Hepta

VIDEO! Top 10 cele mai puternice femei ale lumii... Un avion Air France a aterizat de urgenta de teama prezentei la bord a unei bombe...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x