Avocatul din Panama al lui Noriega, Julio Berrios, a declarat ca extradarea acestuia este rezultatul unui acord secret intre guvernele din Panama, Statele Unite si Franta, ca acesta sa nu revina in tara sa. Guvernul panamez a anuntat luni ca respecta hotararea "suverana" a Statelor Unite de a-l extrada pe fostul dictator catre Franta, solicitand, totodata, ca acesta sa fie repatriat, pentru a fi judecat si in tara sa.
Curtea Suprema a Statelor Unite a refuzat, la 22 martie, cererea fostului dictator panamez de a fi reaudiat, eliminand, astfel, ultimul recurs al acestuia impotriva unei extradari.
Generalul Noriega a fost condamnat, in Panama, la 54 de ani de inchisoare pentru implicarea sa in disparitia si asasinarea unor oponenti, intre 1968 si 1989.
Manuel Noriega a fost indepartat de la putere si, ulterior, capturat, in 1989, intr-o interventie americana in acest stat, ordonata de presedintele amerian George Bush. Fostul dictator din aceasta tara a Americii Centrale a fost, ulterior, condamnat la 40 de ani de inchisoare, in Statele Unite, pentru trafic de droguri. El a fost plasat in detentie in Florida, iar pedeapsa acestuia a fost redusa la 17 ani, pentru buna purtare.
Dar, cu cateva zile inainte de data prevazuta pentru eliberare, in septembrie 2007, un judecator federal american a aprobat extradarea acestuia catre Paris.
Justitia franceza l-a condamnat in lipsa, in 1999, la zece ani de inchisoare pentru diverse acuzatii, dar doreste sa organizeze un nou proces, pentru spalare de bani.
Avocatul francez al lui Noriega, Yves Lebequier, a declarat luni seara, pentru France Info, ca fostul dictator nu poate fi judecat de catre justitia franceza, din cauza prescrierii faptelor si imunitatii ca fost sef de stat.
Mult timp un aliat al Statelor Unite, in timpul Razboiului Rece, si fost informator CIA, Manuel Noriega a cazut in dizgratia Washingtonului, din cauza implicarii sale in traficul cu stupefiante.
Sursa: www.jurnalul.ro