- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Grecia a început luni mutarea a sute de azilanţi de pe insule în partea continentală a ţării şi are în vedere înăsprirea măsurilor de siguranţă la graniţe, scrie The Guardian.
Guvernul grec a anunţat măsuri de urgenţă pentru a face faţă a ceea ce numeşte „valuri uriaşe” de azilanţi care vin din Turcia. Autorităţile se tem de o criză similară celei din 2015.
Având în vedere că numărul bărcilor care aduc pe Marea Egee bărbaţi, femei şi copii a crescut remarcabil, noua administraţie de la Atena a promis să mărească numărul patrulelor pe mare.
„Observăm valuri uriaşe de oameni aduşi de traficanţi ce folosesc noi metode şi bărci mai bune şi mai rapide”, a spus ministrul Protecţiei civile, Michalis Chrysochoidis. „Dacă situaţia va continua, vom repeta 2015. Vom lua măsuri de protejare a graniţelor noastre şi vom fi mai stricţi, mai rapizi în aplicarea lor”.
El a adăugat că Guvernul grec va apela la NATO şi UE pentru a primi ajutor pentru creşterea numărului patrulelor în zonă.
Săptămâna trecută, aproximativ 650 de oameni de origine afgană, între care 240 de copii, au ajuns în câteva ore pe insula Lesbos, în nordul Mării Egee, care a fost un punct principal în criza din urmă cu patru ani.
Anul acesta, aproximativ jumătate dintre cei 56.000 de migranţi ajunşi în Europa au trecut prin insulele Greciei, potrivit ONU.
În prezent, circa 11.000 de oameni se află în Moria, principala tabără din Lesbos şi cea mai mare din Europa, a cărei capacitate este de maxim 3.000. Ei sunt veniţi aici din Orientul Mijlociu, Asia şi Africa.
După ce un adolescent afgan a fost ucis în timpul unei altercaţii care a avut loc săptămâna trecută aici, UNICEF a tras un semnal de alarmă şi a spus că peste 1.100 de copii neînsoţiţi au fost forţaţi să îndure condiţii „periculoase” în taberele din Grecia.
În martie 2016, Uniunea Europeană a încheiat un acord controversat cu Turcia pentru a opri fluxul de migranţi.
Luni, Guvernul gerc care a fost instalat în urmă cu două luni, a început mutarea migranţilor în centre din nordul ţării, pentru a încerca decongestionarea taberelor. Potrivit lui Chrysochoidis, vor fi mutaţi aproximativ 1.500 de oameni, majoritatea din insulele Samos şi Lesbos. Circa 100 de minori neînsoţiţi vor fi, de asemenea, transferaţi în vederea reunirii lor cu familiile care se află în alte state membre UE.
„Vom trimite, de asemenea, migranţii ilegal înapoi în Turcia care, până la urmă, este considerată o ţară sigură”, a mai spus Chrysochoidis. „Dintre cei 80.000 de oameni care se află în prezent în Grecia, jumătate ar fi trebuit trimişi înapoi deja, pentru că nu au documentele necesare sau nu îndeplinesc condiţiile de azilanţi. În schimb, doar 1.800 au fost reprimiţi în Turcia”.
Chrysochoidis a susţinut şi că în timpul guvernării Syriza a fost adoptată o atitudine mai relaxată privind procedurile de azil care trebuiau îndeplinite.
„Din cauza lipsei unui număr suficient de doctori pe insule, medicii privaţi au înmânat documente în care toată lumea era clasificată ca vulnerabilă, lucru care a contribuit mult la faptul că Grecia a devenit o destinaţie atractivă pentru contrabandişti”, a mai spus el.
Chrysochoidis, care ocupă acum în Guvernul Kyriakos Mitsotakis aceeaşi funcţie pe care a avut-o în urmă cu 20 de ani, a completat: „Nu vrem ghetouri. Azilanţii se vor bucura în Grecia de toate drepturile sub legea internaţională”.
În 2015, aproximativ 1 milion de persoane au ajuns în Europa prin Grecia. Luna trecută, circa 7.000 de oameni au debarcat pe insulele greceşti, acesta fiind cel mai mare număr înregistrat de la semnarea acordului cu Turcia.
Sursa : news.ro
Iranul, poziţie mai fermă în reducerea angajamentelor din Acordul nuclear. Relaţia cu Franţa, mai apropiată după discuţi... Marea Britanie - Johnson îi ameninţă pe „rebeli” cu excluderea din Partidul Conservator. Posibile alegeri generale înain...