"Suntem incantati ca Romania este de acord sa gazduiasca elemente ale sistemului de aparare anti-racheta pe teritoriul sau si ca ne indreptam spre un obiectiv comun", a adaugat Hillary Clinton.
Sub administratia anterioara a lui George Bush, SUA dorea amplasarea sistemelor anti-racheta in Polonia si in Cehia, ca sisteme radar . Moscova a considerat acest lucru ca pe o amenintare directa la adresa potentialului sau strategic. Actualul presedinte american Barack Obama a decis sa amane aceste planuri, insa nu s-a dezis de ele definitiv, lucru urmat de reactii negative din partea Moscovei. In februarie 2010 a fost dezvaluit faptul ca Romania si Bulgaria sunt in discutii cu SUA pentru amplasarea pe teritoriile lor a unor elemente ale sistemului de aparare anti-racheta American.
"Am avut discutii excelente azi, pe cele mai importante probleme ale relatiilor bilaterale... Am discutat dorinta de a umple cu substanta parteneriatul nostru strategic si a cooperarii noastre in NATO. Asteptarile noastre comune in ajunul summitului NATO de la Lisabona sunt legate de cresterea numarului de militari din Afganistan precum si participarea Romaniei in programul de aparare anti-racheta American", a spus si ministrul roman de Externe, citat de rian.ru.
Sursa: jurnalul.ro