- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
"Operatiunile de desfiintare a taberelor de romi de saptamana trecuta par sa fie ultima manifestare a politicii franceze de expulzare care vizeaza romii din Europa de Est (...) In loc sa incerce sa se debaraseze de romi indezirabili, Guvernul francez ar trebui sa analizeze critic tristul sau bilant in acest domeniu si sa actioneze in vederea remedierii abuzurilor ", a declarat Veronika Szente Goldston, directoare pentru Europa si Asia in cadrul centralei organizatiei HRW, informeaza Mediafax.
Desi autoritatile franceze si-au justificat operatiunile prin conditii "insalubre" si afirmand ca "tensiunile" cu populatia au devenit de "nesuportat", nu pare sa fie prevazuta nicio solutie de cazare, critica HRW, acuzand Parisul ca "a lasat fara adapost aproximativ 200 de romi, inclusiv 60 de copii" si precizand ca in afara de operatiunile de la Lille si Lyon, au fost desfiintate tabere de romi si in capitala afranceza, la inceputul lui august.
Cei 240 de romi romani trimisi cu avionul in Romania la 9 august ar fi "plecat in mod voluntar", potrivit autoritatilor franceze, "dupa ce au fost platiti cu suma de pana la 300 de euro pentru a pleca", subliniaza HRW, insistand ca numerosi romi au acceptat o "intoarcere voluntara dupa ce au primit ordinul sa paraseasca teritoriul" Frantei.
"Tratamentul" rezervat romilor din Europa de Est de catre Franta a atras atentia internationala in august 2010, cand Guvernul francez, in cadrul unei campanii foarte mediatizate, a desfiintat numeroase tabere si a expulzat sute de romi romani si bulgari, aminteste ONG-ul, denuntand "o circulara in mod deschis discriminatorie care desemna taberele drept tinta a expulzarilor" si asocia masura cu "expulzarea imediata a strainilor aflati in situatie ilegala". "Desi autoritatile au abrogat rapid circulara, cercetari profundate efectuate intre altii si de catre HRW in ultimii doi ani arata clar ca romii din Franta raman expusi unor expulzari abuzive repetate si discriminarii", subliniaza organizatia.
In comunicat este citata legea franceza privind imigratia, adoptata in 2011 in urma criticilor Comisiei Europene (CE), "care pare sa vizeze romii din Europa de Est in particular, in loc sa se conformeze obligatiilor Frantei in virtutea regulilor Uniunii Europene (UE) cu privire la libertatea de miscare si dreptului international in materie de drepturile omului". Aceasta lege citeaza ca motiv al expulzarilor sejururi repetate de scurta durata pe teritoriul Frantei "cu scopul esential de a beneficia de pe urma sistemului de asistenta sociala", insa anchete efectuate de HRW "demonstreaza ca autoritatile franceze expulzeaza romi in baza simplei prezumtii ca acestia ar putea sa beneficieze candva de ajutoare sociale", se subliniaza in comunicat.
ONG-ul isi exprima totodata "ingrijorarea fata de aplicarea in practica a principiului" analizarii fiecarui caz in parte, impus de lege, criticand autoritatile franceze pentru "emiterea de ordine de expulzare la scara larga in zilele dinaintea sau in cursul desfiintarii unor tabere", fara o analiza suficienta a situatiei individuale a persoanelor care locuiesc in acestea. "Promisiunile presedintelui francez François Hollande de a pune capat discriminarii romilor nu ar putea sa sune mai goale, in urma evenimentelor din aceasta saptamana", conchide Veronika Szente Goldston.