Muzician vizionar, David Bowie a făcut senzație și pe Wall Street în 1997, când a devenit primul cântăreț care-și transforma drepturile de autor în obligațiuni.
La câteva săptămâni după a 50-a sa aniversare la Madison Square Garden din New York, alături de Lou Reed, Billy Corgan (Smashing Pumpkins) și Brian Molko (Placebo), vedeta rock lansa atunci obligațiuni având drept gaj muzica sa, relatează AFP, citată de Agerpres.
"Bowie Bonds", care ofereau un randament de 7,9% pe 10 ani, i-au permis cântărețului britanic să câștige imediat 55 de milioane de dolari, având drept garanție drepturile de autor pentru albumele lansate înainte de 1990, printre care "Let's dance" și "Hunky Dory".
Acest mecanism, denumit 'titrizare', — transformarea creanțelor comerciale sau a veniturilor regulate în titluri care pot fi cumpărate și vândute de investitori — se aplica până atunci de obicei creditelor auto sau ipotecilor, niciun artist neavând ideea de a profita de drepturile sale de autor în acest mod.
Operațiunea a fost posibilă fiindcă Bowie, spre deosebire de mulți artiști rock, deținea drepturile pentru întreaga sa operă. Printre alți cântăreți care au recurs ulterior la același procedeu se numără James Brown, Rod Stewart sau grupul heavy metal Iron Maiden.
Tot în 1997, David Bowie a încheiat un acord cu casa de discuri britanică EMI, care stipula vărsarea unui avans de 30 de milioane de dolari din viitoarele venituri, în schimbul exclusivității drepturilor de distribuire în lume a catalogului său cu piesele create și interpretate între 1969 și 1990.
Amantul etern. David Bowie s-a iubit cu femei frumoase și celebre!
Adept al tehnologiilor de avangardă, solistul a fost în 1999 unul din primii artiști care au propus descărcarea integrală a albumului său "Hours", cel mai recent atunci, pe internet.
Cântărețul și actorul britanic David Bowie (născut David Robert Jones) a murit la 10 ianuarie 2016, după ce, timp de 18 luni, se luptase cu cancerul.
Cântăreț, compozitor, producător și inginer de sunet, David Bowie s-a născut la 8 ianuarie 1947, într-o familie modestă din cartierul londonez Brixton.
De mic copil, a fost pasionat de muzică și, la vârsta de 13 ani, a început să ia lecții de saxofon. A debutat alături de trupe ca The Konrads, The King Bees, The Manish Boys și The Lower Third. A adoptat numele actual în 1966, când a apărut pentru prima dată pe scenă cu părul lung. Drumul lui, care a cunoscut atât suișuri, cât și coborâșuri, a fost marcat de capacitatea de a asimila modele și curente dintre cele mai inovatoare, pentru a oferi, în final, un stil ce avea să placă publicului.