"Scopul nostru este sa putem hrani toti copiii nascuti prematur (la Institutul de Neonatologie) si sa furnizam lapte maternitatilor din Belgrad, ca si mamelor care nu-si pot alapta copiii din diferite motive de sanatate", precizeaza Slavica Simic.
In prezent, femeile care aprovizioneaza banca sunt in general mame care au nascut, care au un surplus de lapte si ai caror copii sunt inca in spital. Banca raspunde deocamdata la o treime din nevoile Institutului, intampinand greutati in extinderea numarului de donatoare voluntare, intr-o tara in care gradul de alaptare ramane scazut.
In Europa de Sud-Est, doar 27% dintre nou-nascuti sunt hraniti exclusiv la san in primele sase luni, potrivit UNICEF. In Serbia, acest nivel este inca si mai scazut - numai 15% dintre mamici isi alapteaza copiii. Cifra nu s-a schimbat, in pofida unei legi adoptate in 2005, care interzice publicitatea la lapte si la alte produse de inlocuire a laptelui matern, noteaza Agerpres.
Dragana Socanin, de la Reteaua parintilor sarbi, spune ca lipsa informatiilor si a sustinerii contribuie la nivelul scazut de alaptare. "In Serbia, nu exista nicio publicatie despre alaptare", spune ea, adaugand ca asistentele medicale nu sfatuiesc tinerele mame in aceasta privinta. Multe mame doresc sa revina repede la serviciu, se tem ca-si pierd silueta sau le este rusine sa alapteze in public, afirma ea.
Sursa: Jurnalul National
Mihai Ghimpu: "Ma despart de Alianta daca nu se afla adevarul despre 7 aprilie"... Coincidenta: Elicopterul israelian s-a prabusit in apropierea unei tabere evreiesti...