”Dosarul materialului de lansare a sateliţilor şi staliţilor este o afacere civilă”, a subliniat ministrul iranian al Apărării Amir Hatami, citat de agenţia oficială Irna.
”Putem folosi un satelit în scopuri defensive, însă lansatorul spaţial este un dosar care nu este deloc defensiv, iar acesta este un drept absolut al naţiunii iraniene”, a adăugat el.
”Nu există vreo interdicţie în lume” a acestui program spaţial, a subliniat ministrul.
Iranul a lansat duminică un nou satelit de observaţie ştiinţifică, Zafar, însă a eşuat să-l pună pe orbită.
Marţi, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a acuzat Iranul de faptul că vrea să-şi consolideze competenţele în domeniul rachetelor balistice prin internediul lansării unor sateliţi.
”Tehnologiile folosite în vederea punerii unor sateliţi pe orbită sunt practic identice şi interschimbabile” celor utilizate la ”rachetel balistice intercontinentale”, a subliniat Pompeo.
Însă Hatami a insistat asupra faptului că Iranul îşi va continua programul spaţial, prevăzând lansarea unei noi versiuni a satelitului Zafar la începutul anului viitor.
”Zafar 2, având în vedere greutatea sa, va fi lansat cu lansatorul Simorgh”, a anunţat ministrul, referindu-se la racheta cu rază lungă de acţiune utilizată în lansarea de duminică.
”Însă vom efectua cercetări cu privire la lansator şi sateliţi şi vom continua cu siguranţă aceste cercetări până când vor fi stabile în domeniu”, a adăugat el.
Sursa : news.ro
Doi Gigei s-au împiedicat și au făcut o pagubă de 200.000 de euro: „Sunt devastată, în șoc! L-am adorat!”... Primele două explozii, fără victime, într-un misterios val de colete-capcană vizând companii din decembrie în Olanda...