Gardienii Revolutiei, forta de elita a regimului de la Teheran, care controleaza programul de rachete iranian, au lansat un "Ghadr", cu raza medie de actiune (1.800 pana la 2.000 km) si alte 13 modele de rachete cu raza scurta de actiune: "Zelzal" (400 km), Shahab 1 si Shahab 2 (300-500 km), potrivit generalului Amir Ali Hajizadeh, comandantul fortelor aeriene.
Tirurile au fost lansate in cadrul celor 10 zile de "manevre defensive" lansate luni de Gardienii Revolutiei, care efectueaza anual exercitii de acest tip foarte mediatizate.
"Ghadr", care poate, teoretic, sa atinga Israelul, inamicul numarul unu al Iranului, precum si bazele americane din Orientul Mijlociu, este o versiune imbunatatita a rachetei cu carburant lichid "Shahab"-3 iraniana, dezvoltata pornind de la modelul "No-dong" nord-coreean, potrivit expertilor occidentali. "Shahab" 1 si 2, precum si Zelzal sunt derivate din vechiul "Scud" sovietic.
Chiar daca Teheranul a prezentat acest manevre drept "un mesaj de pace si prietenie pentru tarile din regiune" si a afirmat ca ele nu ameninta "nici o tara", generalul Hajizadeh i-a desemnat in mod clar pe destinatarii acestei demonstratii de forta.
"Rachetele iraniene sunt indreptate catre tintele americane din regiune si catre regimul sionist", a afirmat acesta intr-un interviu acordat agentiei oficiale de presa IRNA. "Cu rachetele noatre cu raza de 2.000 de kilometri de actiune putem atinge regimul sionist care nu este decat la 1.200 km distanta de Iran", a subliniat acesta.
Israelul si Statele Unite au declarat in mai multe randuri ca nu exclud eventuale lovituri militare contra Republicii Islamice, banuite, in ciuda dezmintirilor repetate, ca incearca sa se doteze cu arma atomica, sub acoperirea programului sau nuclear civil.
Intr-un alt semnal catre Washington, generalul Hajizadeh a declarat ca Iranul le-a prezentat unor experti rusi avioanele fara pilor americane pe care Teheranul afirma ca le-a doborat deasupra Golfului, unde Statele Unite dispun de importante forte, in special in Bahrein.
Comandantul fortelor aeriene ale Gardienilor a afirmat, totusi, ca rachetele iraniene nu ameninta tarile europene. "Avem tehnologia pentru a construi rachetele cu raza si mai mare de actiune (decat cea de 2.000 km), dar nu avem nevoie de ele si nici nu incercam sa le facem", a declarat acesta.
Programul spatial si de dotare cu rachete balistice al Iranului ingrijoreaza occidentalii, care se tem ca Teheranul va dezvolta o capacitate balistica ce-i va permite sa lanseze eventuale arme nucleare. Aceasta amenintare a fost scoasa in evidenta pentru a justifica proiectul NATO de a instala un scut antiracheta in Europa (inclusiv in Romania, dupa cum bine se stie).
Si Franta s-a declarat luni preocupata de tirurile de rachete balistice iraniene prevazute in cadrul manevrelor in curs, Iranul fiind vizat de sase condamnari ale Consiliului de Securitate al ONU si de sanctiuni severe internationale pentru controversatul sau program nuclear.
In cadrul acestor manevre, Gardienii Revolutiei au dezvaluit luni, pentru prima data, un hangar de rachete subteran, unde unde televiziunea publica a prezentat lansarea unei rachete prezentate drept "Shahab-3".
Iranul a sapat astfel de hangare in mai multe locuri pe teritoriul sau, in munti si in desert, a dat asigurari purtatorul de cuvant al acestor operatiuni. Rachetele adapostite in aceste hangare sunt programate pentru a fi lansate automat in directia unor tinte predefinite, au precizat oficiali iranieni.
Sursa: Jurnalul National
Bulgaria ar putea legaliza eutanasia... Rusia taie curentul Belarusului, din cauza unei datorii...