- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Nici dinspre Ocean nu au venit vesti bune, in apa descoperindu-se un nivel-record de radiatii pana acum, de 4.385 de ori mai mare decat limita normala. Cu o zi inainte, standardul admis fusese depasit de 3.355 de ori.
Dar daca izotopul radioactiv de iod, iod-131, isi injumatateste "puterea" dupa opt zile, nu la fel se intampla cu cesiul radioactiv, izotopul 137, care isi pierde o jumatate de "viata" abia in 30 de ani, iar ieri se inregistrase o concentratie de cesiu mai mare de 527 decat limita normala.
Contaminarea organismului cu iod radioactiv este considerata ca fiind una dintre principalele cauze ale aparitiei cancerului de tiroida, iar cea cu cesiul radioactiv este periculoasa pentru sistemul osos si pentru cel muscular. Ajuns in organismul femeilor gravide, cesiul poate provoca fatului retard mental si diferite malformatii.
Michael Friedlander, un specialist american in domeniul nuclear, a explicat intr-o emisiune la postul de televiziune CNN care ar fi lantul "trofic", pana la om, al contaminarii cu radiatii nucleare ajunse in apa: "Planctonul absoarbe izotopul radioactiv de cesiu, iar pestii se hranesc cu plancton, apoi pestele cel mare il inghite pe cel mic", pestii sunt pescuiti si, in final, ajung in farfuriile noastre. "Tocmai de asta ma tem", a afirmat Friedlander, adaugand ca "prin fiecare veriga a acestui lant, concentratia de cesiu radioactiv creste".
Pescuitul a fost interzis pe o distanta de 12 mile marine in jurul coas¬tei unde se afla centrala de la Fukushima, insa specialistii nu pot preciza inca de unde vine atata apa radioactiva.
Experti din mai multe tari s-au oferit sa-i vina in ajutor Japoniei. De pilda, ieri, in Japonia era asteptata o unitate de aproximativ 155 de membri ai marinei militare a Statelor Unite, specializata in situatii de urgenta nucleara, CBIRF (Chemical Biological Incident Response Force), care va actiona de la baza aeriana Yokota, din apropiere de Tokyo. Echipa este specializata in operatiuni de decontaminare si masurare a radiatiilor nucleare.
Pana acum, un nivel crescut al radiatiilor, periculos pentru sanatate, a fost inregistrat nu numai in aer si in apa, ci si in sol, cu concentratii mari de cesiu. De asemenea, in mai multe tari de pe glob a fost tras semnalul de alarma cu privire la alimente contaminate, intre care si laptele. Ieri, de pilda, guvernul american informa ca in statul Washington a fost depistat lapte cu izotop radioactiv de iod, prezent intr-o cantitate mica insa.
citeste articolul complet pe Jurnalul.ro
foto:house-mixes.com