Duminică, 27 februarie 2022, Klaus Iohannis a făcut un anunț important despre decizia pe care a luat-o în ceea ce privește sancțiunile împotriva Rusiei. Președintele României a rămas surprins într-un mod neplăcut de tot ce se întâmplă în Ucraina, motiv pentru care a hotărât să se alăture partenerilor săi.
Ce ajutoare a trimis Klaus Iohannis în Ucraina
În urma războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, mai multe state ale lumii doresc sancționarea liderului rus pentru actele sale de cruzime, printre acestea se numără și România. Klaus Iohannis a transmis un mesaj important pe rețelele sociale, prin care declară că oferă ajutor Ucrainei.
"România se alătură partenerilor săi și susține noile sancțiuni pentru a consolida și mai mult răspunsul nostru comun la invazia Rusiei în Ucraina. Ajutor umanitar și militar suplimentar din partea României urmează să fie trimis în Ucraina", a scris președintele României pe rețelele sociale, vizibil afectat de conflictul dintre Vladimir Putin și Volodîmîr Zelenski.
Klaus Iohannis a anunțat pe Twitter că Guvernul din România va trimite Ucrainei o a doua tranşă de ajutoare. Aceștia vor primi combustibili, veste antiglonţ, căşti, muniţie şi echipamente militare, dar și alimente, apă şi medicamente, în valoare totală de 3 milioane de euro, conform purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
De asemenea, răniţi ucraineni pot fi aduși în reţeaua sanitară din România, așa cum a decis Guvernul în urmă cu puțin timp. În continuare, o mulțime de oameni din Ucraina trec granițele României pentru a se adăposti de invazia rușilor.
Orașele din România unde s-au refugiat ucrainenii
Ucrainenii au fugit din calea bombardamentelor la toate granițele din România pentru a se salva. Românii din judeţele de la graniţa de nord, dar şi cei din Tulcea se mobilizează pentru a primi ucraineni care fug de război.
Principalele hoteluri și pensiunile din Galaţi au fost pline până la refuz încă din primele zile ale inavziei ruse în Ucraina. Câteva sute de ucraineni au intrat în România pe la Vama Isaccea.
Oameni sau persoane juridice din turism pun la dispoziţie vile, pensiuni, camere de hotel. În Suceava, la Vama Siret, cei care vin din Ucraina povestesc despre cozi de un kilometru la care cei plecaţi pe jos spre România aşteaptă. În zona de nord-vest, traficul în Vama Halmeu din Satu Mare este unul normal, în schimb mulţi ucraineni se îndreaptă spre Ungaria, prin Vama Petea.