Un punct fierbinte si de maxim interes pe agenda Consiliului European recent incheiat ar fi trebuit sa fie - potrivit avertismentelor repetate la adresa Romaniei - propunerea aplicarii unor sanctiuni financiare dure si fara precedent.
Numitorul comun consta in sanctiunea in sine, respectiv blocarea fondurilor structurale si de coeziune, elementul de diferentiere al propunerilor in acest sens, venite din partea unor lideri europeni si eurodeputati marcanti, fiind motivatia acestei decizii.
Un prim scenariu, ce ar fi urmat sa se concretizeze la summitul din decembrie, avea in vedere sanctiuni financiare aplicate ca urmare a incapacitatii Romaniei de atragere a fondurilor europene alocate tarii pentru perioada 2007-2010.
Foarte pe scurt, toti banii disponibili din bugetul comunitar pentru proiectele made in Romania in 2007, ramasi necheltuiti pana in 2010, ar fi trebuit sa fie pierduti definitiv, potrivit regulii „N+3", aplicata de catre Comisia Europeana, regula care spune daca fondurile alocate in anul „N" nu sunt cheltuite pana in anul „N+3", statul membru pierde ceea ce nu a consumat.
Scenarii radicale
Un al doilea scenariu prefigurat in urma interventiilor politicienilor europeni ar fi putut avea ca finalitate sistarea intregului pachet financiar negociat la aderarea la Uniunea Europeana, nu doar a componentei neabsorbite in primii trei ani de la aderare, daca in decembrie anul acesta bilantul Comisiei Europene privind gradul de absorbtie al fondurilor europene ar fi fost unul negativ.
Potrivit surselor „Financiarul" de pe langa Comisia Europeana, o decizie de o asemenea gravitate era gandita ca o reactie la gravele sincope inregistrate in derularea proiectelor cu finantare comunitara, in principal la politizarea si decimarea corpului functionarilor publici implicati in derularea fondurilor.
Intr-un document recent, Comisia Europeana aprecia ca resursa umana competenta a fost grav afectata de blocarea posturilor, concedierile pe criterii fara tangenta cu profesionalismul si pregatirea functionarilor publici, de taierile de sporuri si salarii, precum si de promovarile pe criterii politice si de rudenie.
Ca urmare, functionarii publici aflati in structuri-cheie pentru integrarea Romaniei in UE, formati inainte de aderare, au fost aproape cu totul inlaturati si inlocuiti cu persoane fara pregatire. Cel de-al treilea scenariu prevedea blocarea nu doar a fondurilor de coeziune, ci si a celor pentru agricultura ca sanctiune majora pentru deficitul bugetar excesiv, de peste 3% din PIB, inregistrat de economia romaneasca.
Eurodeputatii au inclinat balanta in favoarea noastra
Niciunul dintre cele trei scenarii nu s-a materializat, de unde si absenta temei de pe agenda discutiilor din cadrul Consiliului European de iarna.
Surse din Parlamentul European au declarat pentru „Financiarul" ca acest succes se datoreaza unei majoritati politice din legislativul UE, care a conditionat votul pe bugetul Uniunii Europene din 2011, precum si aprobarea unei finantari de 5 miliarde de euro acordate Frantei, de abandonarea intentiei de a sanctiona financiar Romania.
Crearea unui asemenea precedent ar fi fost periculoasa pentru toate celelalte state membre beneficiare de finantari comunitare, avand in vedere faptul ca Romania nu este nici pe departe singura tara cu probleme de absorbtie a fondurilor.
Sursa: Financiarul
Columbia: 13 morti si 27 de raniti, in urma unei alunecari de teren... Explozia de la ambasada Elvetiei din Roma, revendicata de o grupare anarhista...