CE a trimis Romaniei, la 27 octombrie 2011, un aviz motivat (a 2-a etapa a procedurii de infringement), solicitandu-i ca in termen de doua luni sa ia masuri in vederea asigurarii conformitatii depline cu normele UE in domeniul retinerii datelor. Autoritatile de la Bucuresti nu au trimis insa nicio informatie privind data cand transpunerea noii legislatii va intra in vigoare, iar pe 22 martie 2012) Comisia a trimis un aviz motivat suplimentar, cerandu-i sa actioneze pentru a asigura pe deplin conformitatea legii.
Cecilia Malmstrom a precizat ca avizul motivat suplimentar "face referire in mod explicit la posibilitatea impunerii de sanctiuni impotriva Romaniei de catre Curtea de Justitie daca aceasta tara nu transpune Directiva".
Deputatii au votat, pe 24 aprilie, retrimiterea legii privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de trafic de telefonie si internet la Comisia Juridica. Proiectul de lege prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixa si mobila si de internet sa retina anumite date ale abonatilor care sa fie trimise, la cerere, autoritatilor din domeniul sigurantei nationale pentru actiunile de prevenire, cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave.
In cazul in care datele nu pot fi transmise, furnizorul trebuie sa comunice in maximum cinci zile care este motivul acestui refuz. Iar datele stocate vor fi distruse la finalul perioadei de pastrare (un an), cu exceptia celor care au fost accesate si retinute.
De asemenea, proiectul mai prevede ca organele de urmarire penala au obligatia de a informa persoana ale carei date sunt retinute, in termen de 48 de ore de la momentul transmiterii solicitarii, cu exceptia cazurilor in care persoana este implicata in actiuni care pericliteaza siguranta nationala.
Franta: Romanca, condamnata la plata unei amenzi pentru cersetorie... Francois Hollande catre cancelarul Merkel: “Seriozitate bugetara da, austeritate pe viata, nu”...