Deputaţii din Adunarea Naţională a Franţei au adoptat, marţi seară, un articol dintr-o nouă lege care le va da cetăţenilor dreptul de a face greşeli în relaţie cu guvernul, fără a fi sancţionaţi la prima abatere.
Potrivit guvernului, acest articol este „piatra de temelie” pentru o lege dedicată „unui stat aflat în serviciul unei societăţi demne de încredere”.
Această lege face parte din reformele pe care preşedintele Emmanuel Macron le-a promis în perioada campaniei sale electorale, astfel încât cetăţenilor să li se permită să acţioneze greşit, dar cu bună-credinţă, în relaţiile cu autorităţile, fără să rişte să fie sancţionaţi la prima abatere.
În acest fel, administraţia va fi cea care va trebui să dovedească faptul că un cetăţean a acţionat cu rea-credinţă.
„Este o revoluţie în relaţiile dintre administraţie şi administraţi”, a scris Gérald Darmanin, ministrul însărcinat cu Acţiunea şi Conturile publice, pe contul său de Twitter.
Parlamentarii vor trebui să analizeze zeci de alte articole din proiectul de lege privind extinderea dreptului de a face greşeli. Acest drept nu poate fi acordat în mai multe cazuri, precum domeniul sănătăţii publice.
Proiectul de lege se referă la diverse subiecte, de la modificarea procedurilor pentru obţinerea unui acord de instalare a unor ferme eoliene marine, la posibilitatea de a face donaţii către biserici prin SMS.
Atac terorist la sediul unei organizaţii pentru copii: "Un grup de bărbaţi înarmaţi a intrat în clădire"... Imagini şocante într-un cartier rezidenţial din Statele Unite! Un autobuz şcolar, plin cu elevi, începe să derapeze pe d...