Guvernul britanic a publicat concluziile dosarului ”Operaţiunea Yellowhammer”, care evaluează consecinţele cele mai brutale ale unui Brexit fără acord (”no deal”) şi care relevă nepregătirea Regatului Unit în faţa pericolelor cu care se confruntă la 31 octombrie - inflaţia, penuriile şi tensiuni sociale, relatează AFP şi Reuters.
Deputaţii britanici au obligat Guvernul prin vot săptămâna trecută, să publice acest raport, întocmit în eventualitatea unui Brexit fără acord, lucru pe care Executivul l-a făcut miercuri.
Fragmente din document au fost divulgate în august şi dezvăluie riscul unor penurii de hrană, carburanţi şi medicamente, blocaje în porturi şi din cauza reimpunerii frontierei fizice în Irlanda.
Situaţia pregătirii publicului şi sectorului comercial în cazul unui Brexit fără acord rămâne ”slabă” în Regatul Unit, confirmă documente oficiale făcute publice miercuri.
Traversarea Canalului Mânecii riscă să fie deosebit de perturbată în cazul unui ”no deal”. Până la 85% dintre gabaritele depăşite britanice ar putea să nu fie în măsură să treacă de controlul vamal francez şi să antreneze o scădere cu ”40 până la 60% a nivelului actual” al circulaţiei.
Acest lucru ar urma să afecteze nu doar traficul între Dover şi Calais, ci şi Gibraltarul, un teritoriu britanic situat în sudul Spaniei, din cauza introducerii unor controale vamale la frontiera cu Uniunea Europeană (UE).
Aceste perturbări ar putea dura trei luni şi ”avea un impact asupra aprovizionării cu medicamente şi material medical”, dar şi cu produse proaspete.
Ele ar putea să antreneze totodată proteste importante de nemulţimire în ţară, eventual revolte.
Confruntări ar putea izbucni, de asemenea, în zone de pescuit între pescari britanici şi străini, se arată în raport, care avertizează totodată împotriva ”unei posibile creşteri a dezordinii publice şi tensiunilor comunitare”.
PENURIE, INFLAŢIE ŞI TENSIUNI
Raportul nu prevede o penurie alimentară gravă, însă preconizează faptul că britanicii vor avea mai puţin de ales la standuri şi că inflaţia care va urma riscă să afecteze în primul rând populaţia cea mai vulnerabilă.
O penurie de medicamente veterinare riscă, în plus, să limiteze capacitatea ţării de a preveni şi controla epizootii în viitor, se avertizează în raport, care subliniază riscul sporit la adresa sănătăţii publice şi autosuficienţei alimentare a ţării.
Anumite regiuni, în special Londra şi sud-estul ţării, ar putea să fie afectate de penurii de carburant. În plus, reflexe de a face stocuri ale consumatorilor ar putea tensiona situaţia. Creşterea preţurilor la pompă ar trebui să-i privească pe toi britanicii, însă ea îi va afecta în primul rând nivelul de trai alcelor mai săraci.
Proiectul britanic al suprimării controalelor la frontiera irlandeză ”se va dovedi probabil neviabil din cauza riscurilor importante pe plan economic, juridic şi al biosecurităţii”, se arată în document, care evocă posibilitatea apariţieii unei pieţe negre în comunităţile de frontieră.
Guvernul a subliniat că este pe cale ”să actualizeze” documentul - din care un paragraf a fost pur şi simplu cenzurat.
”El descrie ceea ce s-ar putea întâmpla în cel mai rău caz”, a insistat ministrul însărcinat cu Brexitul Michael Gove.
Însă aceste avertismente sporesc presiunea asupra premierului Boris Johnson, care a promis să realizeze Brexitul la 31 octombrie, cu sau fără un acord cu UE.
Johnson a primit miercuri o nouă lovitură, după ce justiţia scoţiană a declarat ”ilegală” suspendarea controversată a Parlamentului până la 14 octombrie, cu două săptămâni înaintea Brexitului, prevăzut la 31 octombrie.
Sursa : news.ro
Victima sexismului și rasismului! O înotătoare a fost descalificată din cauza costumului de baie: „A arătat prea multe f... A vrut să facă o fotografie senzațională, dar a omis un detaliu important! Acum, tânăra ar putea fi condamnată la zece a...