- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Din condeiul ei s-au născut o operă de artă a literaturii universale şi un giuvaer al cinematografiei, tipărite cu acelaşi nume: "Pe aripile vântului"
Este vorba despre creatorea unui fenomen mondial. Margaret Mitchell. Născută la data de 8 noiembrie 1900, în Atlanta, capitala statului american Georgia. De-a lungul scurtei sale vieţi s-a îndeletnicit cu scrisul, iar zece ani din cei 49 au fost dedicaţi în întregime unicului roman pentru care a devenit celebră. Dar însuşi succesul s-a întors împotriva ei, după ce i-a stopat orice încercare de a mai "încropi" altă carte...
Micuţa Margaret a studiat mult...
În copilărie, Margaret a beneficiat de o educaţie de calitate, primită de la o familie ce ocupa funcţii superioare. Tatăl său, Eugene M. Mitchell, a fost un reputat avocat, fost preşedinte al Asociaţiei Baroului din Atlanta şi al Societăţii de Istorie, care s-a căsătorit cu Mary Isabel Stephens, cunoscută drept "Maybelle". De asemenea, fratele mai mare al lui Margaret, Stephens Mitchell, a călcat pe urmele tatălui sau, reuşind să obţină un statut asemănător.
La 14 ani, mezina familiei Mitchell a studiat la un colegiu feminin, iar la 18 a urmat cursul superior de medicină de la Smith College, din Northampton, până când activitatea de la şcoală i-a fost întreruptă de un eveniment trist: moartea mamei sale. În 1922 s-a căsătorit cu Berrien Kinnard Upshaw, însă relaţia n-a fost de durata, iar patru ani mai târziu a început un nou mariaj, alături de John R. Marsh, un agent publicitar căruia i-a dedicat romanul. Pe prima pagină sunt scrise iniţialele sale: "J.R.M.".
Momentul când Scarlett O'Hara şi Rhet Butler au prins viaţă
Procesul "facerii" cărţii "Pe aripile vântului" a durat zece ani şi a pornit de la o gleznă luxată.În urma unei accidentări care a împiedicat-o să meargă, Mitchell a fost încurajată de soţul ei să înceapă sa scrie. În 1935, Margaret a arătat o valiză plină cu manuscrise unui căutător de talente al Companiei Macmillan. Publicarea celor 1037 de pagini ale romanului a avut loc un an mai târziu, pe 30 iunie, iar faima dobândită i-a adus un milion de dolari, în mai puţin de patru ani. Însă viaţa ei nu a mai fost niciodată la fel. "Timpul nu este al meu. Nu am mai avut propriul timp de când romanul a fost publicat... Să fii autorul cărţii Pe aripile vântului este o slujba cu normă întreagă", a mărturisit scriitoarea.
La începutul anului 1949 a fost anunţat că opt milioane de exemplare ale cărţii au fost vândute în 30 de limbi, din 40 de ţări, iar ecranizarea care îi are că protagonişti pe actorii Vivien Leigh şi Clark Gable, a devenit cea mai populară peliculă din America.
Oare ce vânt a adus-o pe strada Peachtree?
Însă viaţa bate filmul întotdeauna, iar o simplă ieşire la film cu soţul a costat-o viaţa pe Margaret Mitchell. În ziua fatidică de 16 august 1949, un şofer care conducea beat a izbit-o cu maşina. Tragedia s-a petrecut pe strada Peachtree, din Atlanta, iar după accident a fost transportată la spital, dar nu şi-a mai recăpătat complet conştiinţa. La intervale rare de timp, murmura cuvinte vagi şi incoerente. În cele din urmă, a murit din cauza unor fracturi craniene şi de pelvis, rupt în două locuri.
La scurt timp după ce s-a stins, şoferul care a lovit-o, în vârstă de 29 de ani, s-a predat poliţiei. A fost arestat sub acuzaţiile de conducere sub influenţa alcoolului, depăşirea limitei legale de viteză şi conducere pe sens opus. Apoi, a fost condamnat la 18 luni de închisoare, însă a executat doar 11. O pedeapsă mult prea "ieftină" pentru un fapt care a dus la dispariția prematură a uneia dintre cele mai valoroase scriitoare din toate timpurile...