Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy se va deplasa astazi la Berlin pentru prima sa intalnire din acest an cu cancelarul german, Angela Merkel. In conditiile in care criza datoriilor devine tot mai amenintatoare, toate privirile se indreapta spre tandemul „Merkozy".
Problema instituirii unei taxe pe tranzactii financiare la nivelul Uniunii Europene ilustreaza divergentele privind metodele preconizate de Paris si Berlin in acest sens.
Totusi, cei doi lideri vor incerca sa degajeze o pozitie comuna in saptamanile urmatoare. Daca Franta a anuntat ca este dispusa sa „dea un exemplu", instituind singura respectiva taxa, Germania vrea un proiect care sa descurajeze orice speculatii si militeaza pentru un consens in interiorul Uniunii Europene pe aceasta tema, sau macar la nivelul zonei euro.
Strategia Parisului vizeaza atragerea de partea lui a cat mai multor parteneri pana la summitul UE din 30 ianuarie. In opinia Berlinului, „intr-o prima etapa trebuie clarificate" pozitiile unora si altora.
Intr-o prima reactie la cele doua abordari, Italia s-a declarat ieri dispusa sa analizeze posibilitatea introducerii acestei taxe la nivelul intregii Uniuni Europene. Seful guvernului de la Roma, Mario Monti, a exclus, totodata, ideea instituirii unilaterale a acestei masuri.
Sarkozy si Merkel vor vorbi, de asemenea, despre pericolul unei iminente recesiuni in zona euro, precum si despre starea fragila a sectorului bancar. Berlinul respinge scenariul unei cresteri a contributiei tarilor din zona euro pentru majorarea Fondului european de stabilitate financiara (EFSF).
Alt dezacord care se prefigureaza vizeaza implicarea sectorului privat in reducerea datoriei statului elen, Parisul dorind o participare limitata. Unul dintre consilierii economici ai guvernului german au estimat insa ca reducerea cu 50% a datoriei Greciei nu va fi suficienta pentru redresarea situatiei financiare a Atenei.
sursa: Fin.ro