Mihai Ghimpu: Decretul, conform Hotararii CC, este neconstitutional si eu sunt obligat sa ma conformez. Curtea, in hotararea sa, se contrazice. In plus, nu tine cont de Hotararea Parlamentului care a condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov si acolo este prevazut ca Republica Moldova a fost ocupata la 28 iunie 1940.
● Au existat voci care au spus ca problema exportului de vinuri moldovenesti in Rusia a aparut ca urmare a acestui decret...
In primul rand, daca analizati situatia cu vinurile, o sa vedeti ca problemele au inceput mai devreme. Situatia aceasta e legata de mai multe chestiuni: una este calitatea proasta a vinurilor, si eu am informatie oficiala in acest sens. Exportatorii s-au obisnuit sa vanda in Rusia vin de calitate proasta. Nu mai merge treaba aceasta! Pe de alta parte, aici nu este o politica impotriva decretului, pentru ca Moscova si in perioada sovietica tot Moscova era, iar Sovietul Suprem al URSS a condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov. Rusia stie foarte bine ce a fost la 28 iunie 1940. Deci, nu e problema in decretul meu! Pur si simplu Moscova nu se poate impaca cu gandul ca la putere in Republica Moldova este Alianta pentru Integrare Europeana. Este o speculatie impotriva mea si a Partidului Liberal ca, chipurile, eu as fi responsabil ca exportatorii au ramas fara o piata de desfacere a vinului. Dar eu vreau sa va spun urmatorul lucru: Cand veneau turcii spre aceasta palma de pamant, Stefan cel Mare nu se uita cat de mare e Turcia, dar reusea sa-si apere tara.
● De ce asa si nu s-a mai ajuns la audierea in Parlament a raportului Comisiei pentru aprecierea regimului comunist totalitar?
Grupul constituit de Alianta lucreaza la definitivarea proiectului de hotarare pe care l-am inaintat eu ca initiativa legislativa in calitate de presedinte.
● Am inteles de la presedintele Comisiei juridice a Parlamentului, Ion Plesca, ca acest proiect de hotarare pe care il pregateste Comisia nu va prevedea in nici un caz interzicerea simbolicii si a titulaturii comuniste...
In cazul acesta va pot spune cu certitudine ca fractiunea Partidului Liberal din Parlament nu va vota in nici un caz o hotarare prin care se urmareste de a spala ochii oamenilor. Nici intr-un caz!
● Instanta de judecata a amanat pana la toamna examinarea dosarelor impotriva ex-ministrului Afacerilor Interne, Gheorghe Papuc, si a fostului comisar de Chisinau, Vladimir Botnari, legate de evenimentele din 7 aprilie. O decizie similara a fost aprobata si in privinta dosarului impotriva fostului sef al Politiei Capitalei, Iacob Gumenita. Vreau sa va intreb de ce anume pana la toamna a fost amanata examinarea dosarelor? Sa intelegem de aici ca cineva asteapta sa vada rezultatele alegerilor ca sa ia o decizie in privinta acestor dosare?
Trebuie sa spun adevarul! In procuratura, in MAI si in alte institutii ale statului sunt inca oamenii comunistilor care blocheaza! Acei care in perioada guvernarii comuniste intocmeau dosare impotriva noastra, acei care ne ascultau telefoanele inca sunt in functii. Noi o sa revenim si nu o sa mai mearga asa cum cred unii astazi. Daca nu se vor intreprinde masurile necesare, inseamna ca noi trebuie sa ne despartim. Asa nu poate continua! Eu nu vad schimbarea! Schimbarea inseamna cand functioneaza legea in stat, cand oamenii care incalca legea poarta raspundere...
● Noul ambasador al Republicii Moldova la Bucuresti, Iurie Renita, a declarat ca "UE trebuie sa treaca de la statutul de observator la cel de mediator in conflictul transnistrean". Dumneavoastra ce parere aveti despre aceasta declaratie?
Noi avem o experienta de 20 de ani de negocieri. Dar care este rezultatul? Zero! De aceea trebuie sa-si schimbe pozitia UE si SUA. In anii '90, Federatiei Ruse i-a reusit sa excluda din format Romania si sa introduca Transnistria ca parghie de blocaj permanent a reglementarii acestui conflict.
● Opozitia comunista spune ca prin organizarea la 5 septembrie 2010 a referendumului in sensul alegerii sefului statului de popor se urmareste evitarea alegerilor parlamentare anticipate... Ei spun ca dupa referendum va fi ales presedintele, iar necesitatea dizolvarii Parlamentului va disparea. Dumneavoastra puteti spune clar astazi daca o sa dizolvati sau nu Parlamentul dupa referendum?
In primul rand, prin acest referendum va fi solutionata criza constitutionala. Adica va fi exclus blocajul prin trecerea de la alegerea presedintelui de Parlament la alegerea presedintelui de popor. Incepand cu 16 iunie, eu am dreptul sa emit decretul de dizolvare a Parlamentului. Dar inainte de aceasta eu trebuie sa sesizez Curtea Constitutionala, care sa confirme ca au fost intrunite toate circumstantele pentru dizolvare. De ce eu nu am emis decretul pana la numirea referendumului sau acum? Pentru ca daca eu semnam decretul nu mai era referendum, deoarece in lege scrie clar ca alegerile anticipate au loc in decurs de 45 de zile din ziua semnarii decretului de dizolvare a Legislatului. Numai dupa referendum noi putem sti daca o sa aiba loc alegeri prezidentiale. Dupa ce referendumul spune "Da!", noi va trebui sa adoptam o lege cu privire la procedura de alegere a presedintelui de popor.
Sursa: Jurnalul.ro
IMAGINI SOCANTE! India: Politician batut cu scaunele... In Serbia a fost inaugurata prima banca de lapte matern din Balcani...