Cei doi lideri urmează să se întâlnească - pentru prima oară de la alegerea în aprilie a fostului unorist preşedinte al ţării - într-un summit de pace cvadripartit, la Paris, la 9 decembrie, la care vor participa preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel.
Manifestanţii, care s-au reunit marţi seara la Kiev, în ziua în care Ucraina a marcat şase ani de la revolta proeuropeană din Piaţa Maidan, agitau pancarte pe care se putea citi ”Nu capitulării” şi steaguri ucrainene.
”Toate concesiile nu fac decât să deterioreze situaţia. Nu putem încheia un acord cu Putin”, a declarat pentru AFP un manifestant în vârstă de 44 de ani, Andrii Seghiienko.
Această manifstaţie intervine pe fondul unei relative destinderi între Moscova şi Kiev, marcată de restituirea de Rusia, săptămâna aceasta, a celor trei nave militare confiscate cu un în urmă în Crimeea, peninsula ucraineană anexată în 2014 de ruşi.
În septembrie, un schimb masiv de prizonieri a avut loc, permiţând întoarcerea în Ucraina a echipajelor navelor după zece luni de detenţie în Rusia.
Primele retrageri de trupe ucrainene şi combatanţi separatişti proruşi au avut loc în trei sectoare pe linia frontului, în estul Ucrainei, unde războiul s-a soldat cu peste 13.000 de morţi.
”Acţiunile lui Zelenski şi echipei sale vizând retragerea trupelor sunt o adevărată capitulare. Nu este normal”, a declarat pentru AFP o manifestantă în vârstă de 30 de ani, Iulia Nikolaienko.
Spre deosebire de predecesorul său Petro Poroşenko, susţinătorul unei linii dure faţă de Moscova, Zelenski este mai favorabil unui dialog. Însă această politică este nepopulară în rândul unei părţi a populaţiei ucrainene, mai ales în rândul naţionaliştilor şi veteranilor, care au manifestat împotriva a ceea ce ei consideră o ”capitulare” în faţa Moscovei.
Sursa : news.ro
Trump cere Apple să contribuie la dezvoltarea reţelelor 5G în Statele Unite... Trump grăbește lucrările pentru „zidul” de la granița cu Mexic! Când vor fi gata lucrările și ce dimensiuni va avea...