Antena Căutare

Mini-summit la Roma: Statele UE renunta incet la suveranitate

Combaterea crizei datoriilor din zona euro impune statelor UE o mai mare solidaritate, insa, pierderea de suveranitate pe care o presupune nu se poate face decat in tacere pentru a nu trezi suspiciunile antifederalistilor. Solutia pentru a depasi criza este sa avem "mai multa Europa si nu mai putina", a afirmat cancelarul Angela Merkel, la incheierea unui summit Italia-Franta-Germania-Spania la Roma."Trebuie sa dam un semnal si sa ne apropiem intr-o uniune politica. Vrem sa lucram la o uniune politica mai importanta", a insistat aceasta, comenteaza AFP.

In acelasi timp, presedintele UE, Herman Van Rompuy, a fost desemnat sa pregateasca un raport cu privire la modalitatile de sporire a integrarii in cadrul UE. Iar in concluziile sale, pe care le va prezenta liderilor UE in cadrul summitului de la 28 si 29 iunie la Bruxelles, acesta "este foarte ambitios, cu idei concrete", a declarat un oficial european."El isi bazeaza aceasta integrare pe o uniune economica, o uniune bancara, o uniune bugetara si o uniune politica".

De asemenea, premierul italian Mario Monti, de orientare federalist, sustine acesta abordare. "Pentru a iesi in bune conditii din aceasta criza a zonei euro si a economiei europene, avantajul integrarii este necesar", a declarat acesta. Iar ministrul italian al Afacerilor Externe, Enzo Moavero, a subliniat ca "in cazul unei Europe federale nu am mai avea aceasta discontinuitate in procesul decizional".

Federalismul este insa "un concept foarte sensibil in unele state", deoarece acesta inseamna cedarea unor parti a suveranitatii nationale catre instante superioare europene, avertizeaza un oficial european, apreciaza AFP.

Marea Britanie nu vrea sa auda despre acest subiect. Iar Franta este, la randul sau, foarte reticenta la orice pierdere a suveranitatii. Nu va fi "niciun transfer de suveranitate fara ameliorarea solidaritatii", a avertizat presedintele Francois Hollande in cadrul unei conferinte de presa comune la Roma.

In Olanda, unde alegatorii au respins, de asemenea, proiectul de Constitutie europeana, alegerile legislative anticipate sunt prevazute la 12 septembrie, "iar dezbaterea nu trebuie sa se intoarca spre" viitorul institutional al UE, a insistat un responsabil european. "Constructia europeana este o suita de compromisuri", aminteste acesta. Ea include deja elemente de federalism precum BCE si Curtea Europeana de Justitie (CEJ), a subliniat acesta.
Dar Francois Hollande preconizeaza avansarea "etapa cu etapa". El a reamintit acest lucru in cadrul reuniunii de la Roma. "Renuntarea la suveranitate se va construi in functie de mecanismele de suveranitate pe care le vom putea gasi", a afirmat el.

Articolul continuă după reclamă

Avion de vanatoare turcesc, doborat in Siria... Indonezia: Cutremur de 6.6 grade in provincia Aceh...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x