Negocierile in problema transnistreana se desfasoara in formatul "5+2" din care fac parte, pe langa Chisinau si Tiraspol, ca parti implicate in conflict, Rusia, Ucraina si OSCE, ca mediatori si Uniunea Europeană si Statele Unite, ca observatori.
La prima runda de negocieri oficiale, care va dura doua zile, vor fi discutate principiile in baza carora se vor derula pe viitor tratativele, dar si programul intalnirilor dintre parti.
Vicepremierul moldovean, Eugen Carpov, a precizat ca discutiile de la Vilnius se vor axa mai mult pe probleme de ordin tehnic, cum le-a numit el, informeaza RFI.
Eugen Carpov a subliniat ca autoritatile de la Chisinau sunt gata pentru un compromis rezonabil in disputa cu Tiraspolul, dar acest compromis ar trebui sa se bazeze pe "standardele si principiile internationale, care sa corespunda intereselor nationale ale Republicii Moldova".
La randul sau, reprezentantul administratiei transnistrene la negocieri, Vladimir Iastrenceak, a spus ca la Vilnius, Tiraspolul va insista sa fie recunoscut ca parte egala in discutiile cu Chisinaul.
Autoritatile moldovene refuza sa recunoasca insa Tiraspolul ca parte egala in discuţii, pe motiv ca acest fapt ar insemna o recunoastere de facto a Transnistriei.
Ultima runda de negocieri pe tema crizei transnistrene a avut loc in februarie 2006.
VIDEO! Salarii mici: Medicii slovaci au blocat sistemul sanitar... Alegeri in Egipt: Avans consistent pentru islamisti...