Obama si Putin, cele mai puternice personalitati din lume

Anul acesta presedintele american Barack Obama este liderul mondial care conduce clasamentul celor mai puternice personalitati ale lumii.

Intrat deja in campanie electorala pentru alegerile prezidentiale din noiembrie anul viitor, liderul american Barack Obama a revenit anul acesta in fruntea topului celor mai puternici oameni ai planetei.

Ocupantul de anul trecut al acestei pozitii, presedintele Chinei Hu Jintao, a fost plasat pe treapta a treia a clasamentului, dupa premierul rus Vladimir Putin, in urcare cu doua locuri fata de ratingul de anul trecut realizat de revista Forbes. Cancelarul Germaniei Angela Merkel figureaza in dreptul numarului patru al listei, inaintea fondatorului companiei Microsoft, Bill Gates.

In stabilirea acestei ordini au fost luate in considerare acele realizari ale personalitarilor prezente in top care, spun expertii americani, au avut cea mai puternica rezonanta la nivelul opiniei publice. Astfel, daca pe plan intern eforturile presedintelui Obama nu au condus la redresarea economiei si la scaderea ratei somajului, pe plan extern insa lichidarea celui mai de temut terorist al lumii Osama bin Laden si succesul operatiunii din Libia, soldata cu moartea lui Muammar Gaddafi, l-au propulsat pe locatarul de la Casa Alba pe primul loc al topului. In cazul lui Putin „vinovata" de ascensiunea lui in clasament a fost decizia de a reveni la Kremlin in urma alegerilor de anul viitor. Presedintele rus Dmitri Medvedev se afla si el pe lista, dar pe locul 59 dintr-un total de 70. In ceea ce-l priveste pe presedintele Chinei Hu Jintao, a carui tara este privita drept colacul de salvare a economiilor occidentale incapabile, pana acum, sa iasa din vartejul crizei datoriilor suverane, asteptata lui retragere din functia de secretar general al Partidului comunist a fost argumentul principal pentru pozitionarea pe locul trei.

De fapt, patru factori au stat la baza alcatuirii clasamentului: numarul persoanelor asupra carora personalitatile selectate isi exercita puterea; resursele financiare controlate de acestea; influenta in mai mult de un domeniu si modul in care ele pot schimba lumea prin deciziile luate. In virtutea acestor criterii, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, prima economie a UE si a patra la nivel mondial, omul care a reusit sa mentina Uniunea Europeana pe linia de plutire si a carui parere conteaza pe arena mondiala, a ocupat locul 4.

Cea mai tanara personalitate prezenta in topul Forbes este creatorul retelei de socializare Facebook, Mark Zuckerberg, locul 4 fata de pozitia 40 de anul trecut. Printre primii 10 au mai intrat regele Abdallah al Arabiei Saudite (locul 6), Suveranul Pontif Benedict al XVI-lea (8) si premierul Marii Britanii, David Cameron (10).

Citeste si Financiarul

Foto: commons.wikimedia.org

Regizorul serialului Squid Game a vorbit despre personajul principal. Cum a fost gândit parcursul jucătorului 456
Regizorul serialului Squid Game a vorbit despre personajul principal interpretat de actorul Lee...
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2021. Taurii sunt nemulțumiți de relația actuală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2021 spune că Taurii sunt nemulțumiți de ceva timp de...
Parteneri
Trecerea la ora de iarnă în octombrie 2021. Când se dă ceasul cu o oră înapoi
Ca în fiecare an până acum, românii sunt obișnuiți ca primăvara și toamna să facă schimbări în program. E vorba despre schimbarea orei. Acum, în octombrie 2021, în ultimul weekend din lună ceasul trebuie dat cu o oră înapoi. Când se face trecerea la ora de iarnă în octombrie 2021.
Catine.ro
Ultimele știri