Opozantul Kremlinului Aleksei Navalnîi, tratat la spital după o stare de rău înconjurată în mister şi externat către închisoarea în care este încarcerat, nu a exclus posibilitatea să fi fost ”otrăvit”, pe fondul reprimării unei mişcări de contestare, relatează AFP.
Condamnat săptămâna trecută la 30 de zile de închisoare, Aleksei Navalnîi a fost spitalizat duminică din cauza unei ”grave reacţii alergice”, potrivit autorităţilor, după care a fost trimis, luni, înapoi în celulă.
”N-am avut niciodată vreo alergie”, a replicat opozantul luni într-un mesaj difuzat pe blogul său, în care îşi prezintă simptomele..
”În timpul unei plimbări, colegii mei de celulă au observat că aveam gâtul roşu (...). Într-o oră simt că mă arde pielea pe frunte şi în jurul ochilor”, a scris el.
”Noaptea m-am trezit din cauză că faţa, urechile şi gâtul mă ardeau şi mă înţepau”, a adăugat el. ”Mi-a venit ideea. poate că m-au otrăvit?”, a adăugat Navalnîi, care şi-a ilustrat mesajul cu o fotografie la spital, cu faţa umflată.
El spune că medicii se comportau ”ca şi cum aveau ceva de ascuns”.
Navalnîi se îndoieşte de versiunea alergiei, însă exclude să fi fost otrăvit de gardienii închisorii, despre care afirmă că au fost ”şi mai şocaţi” de felul în care arăta.
Însă el nu exclude ca cineva să fi intrat în celula sa în timp ce deţinuţii nu erau acolo şi îndeamnă să se examineze imaginile supravegherii video.
”EXPERTIZĂ INDEPENDENTĂ”
Anturajul acestui blogger anticorupţie şi-a exprimat imediat îngrijorarea de starea de rău ”ciudată” a lui Navalnîi, care a apărut la o zi după o manifestaţie marcată de aproape 1.400 de arestări - cum nu s-a mai vîzut de la revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, în 2012.
După ce l-a vizitat la spitalul moscovit în care a fost internat, avocata sa, Olga Mihailova, le-a dat asigurări luni jurnaliştilor că opozantul a fost ”otrăvit”.
Anastasia Vasilieva, un oftalmolog care l-a tratat pe Navalnîi după ce a fost stropit cu o substanţă antiseptică în 2017, a declarat că opozantul se simea mai bine, dar şi-a exprimat îngrijorarea faţă de faptul că acesta era trimis înapoi în închisoare, fără să se fi ”restabilit complet”.
Elena Sibikina, medicul-şef al spitalului care l-a examinat pe Navalnîi, a declarat că viaţa sau sănătatea opozantului nu se aflau în pericol, refuzând să facă alte precizări, în numele secretului medical.
Când a fost transferat la sptial, Navalnîi avea pleoapele umfate şi prezenta numeroase abcese pe gât, spate, tors şi coate.
Intervievată de postul independent de televiziune Dojd, Vasilieva a declarat că a luat tricoul opozantului şi păr, care vor fi supuse unei ”expertize independente”.
REPRESIUNE
Acest caz intervine într-un moment în care autorităţile par hotărâte să ucidă în faşă orice contestare legată de alegerile locale de la 8 septembrie, la care majoritatea reprezentanţilor opoziţiei a fost împiedicată să participe.
O adunare neautorizată în faţa sediului Primăriei Moscovei, la apelul acestor opozanţi, s-a soldat sâmbătă cu aproape 1.400 de arestări, potrivit OVD-Info, un ONG specializat în urmărirea manifestaţiilor. Este vorba, potrivit ONG-ului, despre cel mai mare număr de arestări de la mişcarea de protest din 2012 faţă de revenirea la Kremlin a lui Vladimir Putin.
Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) au condamnat aceste arestări, denunţând folosirea ”disproporţionată a forţei” împotriva manifestanţilor. Berlinul a îndemnat la ”eliberarea rapidă a persoanelor arstate”.
Franţa, unde Putin urmează să efectueze o vizită, la 19 august, la invitaţia lui Emmanuel Macron, s-a declarat ”profund îngrijorată” şi a îndemnat la ”eliberarea” rapidă a persoanelor arestate - inclusiv a lui Aleksei Navalnîi.
Miercuri, cu trei zile înainte de această adunare, Aleksei navalnîi a fost trimis la închisoare cu privire la infracţiuni privind ”regulile manifestaţiilor”.
În ceea ce-i priveşte pe manifestanţii a căror candidatură a fost respinsă - între care se află mai mulţi aliaţi ai lui Navalnîi -, ei au fost cu toţii ţinta unor percheziţii şi au fost convocaţi, săptămâna trecută, de poliţie pentru a răspunde unor întrebări despre o precedentă manifestaţie, în faţa sediului Comisiei Electorale.
Trei dintre ei, Ilia Iaşin, Ivan Jdanov şi Konstantin Iankauskas au fost condamnaţi luni la 10, 15 şi, respectiv 15 zile de închisoare.
Opoziţia denunţă de mai multe săptămâni respingerea candidaturilor independente în vederea alegerilor locale, care se anunţă foarte dificile pentru candidaţii ce susţin puterea, într-un context de nemulţumire socială.
Candidaţii independenţi erau obligaţi să obţină semnăturile a cel puţin 3% din membrii corpului electoral din circumscripţia în care candidează. Însă, Comisia Electorală a respins candidatura tuturor reprezentanţilor opoziţiei care au depăşit acest obstacol, evocând nereguli în strângerea semnăturilor.
Sursa : news.ro
Activista de mediu Greta Thunberg va călători din Marea Britanie la New York cu o barcă cu pânze pentru a evita poluarea... Rapperul newyorkez A$AP Rocky pledează ”legitima apărare”, în deschierea procesului său în Suedia...