Toate victimele care au participat la adunările din weekend în orașul Rizal, din sud-estul Manila s-au plâns de dureri de stomac după ce au băut vinul, cunoscut local sub numele de „lambanog”. Toți au cumpărat lichiorul - obținut dintr-o seva de nucă de nucă de cocos, cu un conținut de alcool de 40% - de la același magazin, potrivit rapoartelor mass-media locale.
Nouă dintre bolnavi sunt într-o stare critică, a declarat pentru AFP Jose Jonas Del Rosario, purtătorul de cuvânt al Spitalului General din Filipine. Situația este foarte gravă, toți medicii aflați în concediu au fost chemați din nou la muncă pentru a face față crizei.
„Am solicitat multora dintre medicii noștri în concediu de odihnă să raporteze să lucreze doar pentru a ajuta pacienții”, a spus el, adăugând că necesitatea de a trata un număr mare care a ajuns cu simptome de intoxicație cu alcool însemna că alte persoane au fost respinse.
În total, 300 de victime au fost duse la spitale. Toți au băut același brand de vin, a spus poliția. Administrația locală a impus o interdicție imediată pentru vânzarea băuturii, care este la cerere mare în perioada sărbătorilor de Crăciun.
„Toți au avut o ingestie de lambanog", a declarat Reuters, citată de departamentul de poliție locală. „Unii au cumpărat băutura pentru petreceri, în timp ce alții au primit-o de la oficialitățile locale în timpul petrecerii de Crăciun."
O mare parte din vinul de nucă de cocos de pe piață este fabricat de localnici în operațiuni în curte. Guvernul a avertizat anterior împotriva vânzării băuturilor alcoolice neînregistrate. Del Rosario, medic, a spus că unul dintre subprodusele fermentației vinului de nucă de cocos este metanolul, care poate provoca orbire și moarte. Unii producători păstrează metanolul în interior, deoarece înseamnă un volum mai mare și mai mult profit, a adăugat el.
Anul trecut, peste 10 persoane au murit din cauza consumului de vin de nucă de cocos, dintre care probe au fost găsite de autoritatea de reglementare guvernamentală pentru a avea un conținut ridicat de metanol.