Panică generală! O fetiță de patru ani a murit de o boală care dispăruse în secolul trecut!

O fetiță de 4 ani a murit de malarie în Italia, în ceea ce pare a fi primul caz din 1962 în această țară care nu este provocat de contaminarea în urma unei călătorii într-o zonă de risc, relatează marți DPA. Șeful secției în care a fost internată fetița susține că modul în care ea a contractat boala este un mister

O fetiță de 4 ani a murit de malarie în Italia, în ceea ce pare a fi primul caz din 1962 în această țară care nu este provocat de contaminarea în urma unei călătorii într-o zonă de risc, relatează marți DPA. Șeful secției în care a fost internată fetița susține că modul în care ea a contractat boala este un mister.

Ministerul italian al Sănătății a confirmat decesul marți, adăugând că o echipă de experți va fi trimisă să investigheze cazul. Fetița, spitalizată în orașul Trento, din nordul Italiei, nu a călătorit în țări în care putea contracta boala, iar sursa infectării sale "rămâne nesigură", au precizat autoritățile sanitare din oraș.

"Nu am văzut niciodată un caz de acest fel, este un mister. Nu ar fi trebuit ca ea să se îmbolnăvească de malarie", a explicat Claudio Paternoster, șeful secției de boli infecțioase de la spitalul Santa Chiara de Trento (nord), unde fetița a fost internată, potrivit AFP.

Sofia Zago, așa cum a fost botezată ea de media italiene, nu a călătorit niciodată în țări identificate ca fiind de risc și și-a petrecut vara pe malul mării în regiunea Veneției. Ea a fost internată în spital, în secția pediatrică, din alte motive medicale, unde ea a intrat în contact cu alți doi copii care contractaseră boala în timpul unei călătorii în Burkina Faso.

"Dar numai anumite tipuri de țânțari pot transmite această boală și ei nu există în Italia", a dat asigurări medicul, a cărui expertiză a fost solicitată în acest weekend în cazul fetiței. Deși există cazuri de malarie în Italia în fiecare an, "sunt ceea ce numim cazuri 'valiză', atunci când o persoană aduce cu ea din Africa un țânțar infectat", a explicat el.

Fetița de patru ani a fost diagnosticată sâmbătă cu malarie și plasată la terapie intensivă, dar starea ei s-a deteriorat rapid și medicii nu au reușit să o salveze. "Vara a fost foarte caldă și, în contextul schimbării climatice, nu poate fi exclusă total ipoteza unei adaptări a anumitor specii de țânțari sau a reapariției altora" care puteau transmite maladia, a explicat medicul.

Giampiero Carosi, un imunolog de la Universitatea din Brescia, a declarat pentru agenția ANSA că este posibil ca un țânțar din Italia să-l fi înțepat pe un purtător al bolii, iar apoi să-i fi transmis boala fetiței. "Este un caz excepțional", a spus Carosi.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat Europa o regiune în care malaria a fost eradicată în 2016, dar boala încă mai este adusă uneori de oameni care se întorc din zone de risc de peste hotare. În Italia, a existat recent o medie de peste 600 de astfel de cazuri pe an.

Potrivit OMS, 90% dintre cazurile de malarie și 92% dintre decesele provocate de această boală sunt înregistrate în Africa. În Europa nu a fost raportate decese din 2000 și până în prezent, potrivit OMS.

Malaria era o boală comună în Italia în secolul al XIX-lea, în special în centru, în sud și în insule. Dar după asanarea masivă a bălților din regiunea Roma și administrarea generalizată a chininei, Italia a fost declarată în 1962 zonă în care malaria a fost eradicată.

Autoritățile sanitare din Trento au afirmat că "numărul crescând de călători internaționali și fluxuri migratorii din zonele endemice" contribuie la răspândirea malariei.

Partidul de extremă dreapta antiimigrație Liga Nordului a reacționat în acest caz solicitând "închiderea ermetică a frontierelor, expulzări în masă și controale de sănătate meticuloase în rândul solicitanților de azil".

Citește și
alec baldwin sta pe un scaun si are un microfon
Prima declarație a lui Alec Baldwin după ce a împușcat accidental doi colegi. Ce spune despre tragedia de la filmări
Prima declarație a lui Alec Baldwin după ce a împușcat accidental doi colegi. Ce spune despre tragedia de la filmări
audrey-kevin-colaj
O tânără de 19 ani s-a căsătorit cu un bărbat cu 42 de ani mai în vârstă. Cum au reacționat părinții fetei
O tânără de 19 ani s-a căsătorit cu un bărbat cu 42 de ani mai în vârstă. Cum au reacționat părinții fetei
colaj de imagini cu alec baldwin si halyna hutchins
Cine a fost Halyna Hutchins, femeia ucisă accidental de Alec Baldwin pe platourile de filmare ale producției ”Rust”
Cine a fost Halyna Hutchins, femeia ucisă accidental de Alec Baldwin pe platourile de filmare ale producției ”Rust”
Mai multe articole
Parteneri
Ea e considerată „cea mai frumoasă membră a Familiei Regale” a Marii Britanii. Cine le-ar fi depășit pe Kate Middleton și Meghan Markle
Titlul de „cea mai frumoasă membră a Familiei Regale” din Marea Britanie nu le-a fost acordat lui Kate Middleton sau lui Meghan Markle, ci unei tinere pe care puțini o cunosc. Chiar dacă Ducesa de Cambridge și Ducesa de Sussex au milioane de fani în întreaga lume, ele ar fi fost depășite la capitolul frumusețe, potrivit revistei Tatler. 
Catine.ro
Ultimele știri