La începutul memoriilor sale, Sola Mahfouz scrie: „Am început să mă maturizez din momentul în care mama mi-a spus să nu mai râd.” Asta s-a întâmplat chiar înainte să împlinească 12 ani și a însemnat sfârșitul copilăriei și inocenței ei. Cele două erau ascunse ochilor trecătorilor, însă râsetele și vocea lor se puteau auzi din stradă.
Fetele cântau un cântec foarte popular de la Bollywood când s-a întâmplat ceva care le-a influențat tot restul vieții. Peste gardul casei, niște băieți au aruncat un sac plin de excremente. Fetele le-au auzit doar rânjetul batjocoritor: „După acea întâmplare am ascultat avertismentele mamei”, spune Sola în memoriile sale.
Mama Solei Mahfouz se temea de ce e mai rău. I-a interzis să râdă
Mama Solei era înspăimânatată la gândul că un scurt hohot de râs ar fi putut atrage un străin la ușa lor, gata să le răpească pe fete sau chiar să le omoare. Toate acestea se întâmplau când trupele Statelor Unite ale Americii încă se aflau pe teritoriul Afghanistanului, iar femeile păreau a fi mai protejate. La acea vreme, concepția generală era că viața femeilor este mai ușoară datorită armatei americane.
În retrospectivă, se cunoaște cât de scurt avea să fie acel răgaz de la dominația talibană. O lume întreagă a privit îndurerată imaginile cu tinerii afghani care recurgeau la gesturi tragice pentru a scăpa de sub ocupația talibană. Printre altele, ei au fost surprinși când se agățau de aripile avioanelor prea pline pentru a-i mai lua la bord în timpul retragerii trupelor Statelor Unite ale Americii și cele ale Marii Britanii.
Incredibila carte scrisă de Sola demitizează perioada pașnică de când Afghanistanul era sub control NATO. Teroarea din viața de zi cu zi a locuitorilor din Kandahar (locul în care a luat naștere mișcarea talibană) nu a încetat nici atunci.
Sola a crescut văzându-și mama îmbrăcată în burka atunci când mergea la cumpărături, de teamă să nu fie atacată. Ea descrie burka afghană ca fiind una dintre cele mai conservatoare din întreaga lume. Nu are mâneci, iar fața este complet acoperită, excepție făcând două fante minuscule în zigzag, prin care femeile pot privi.
„Le jefuiește pe femei de umanitatea lor, reducându-le la blocuri de granit azurii.” Talibanii i-au ținut sub teroare pe locuitori prin atentate sinucigașe cu bombe și răpirea copiilor (părinților care nu plăteau răscumpărarea le erau trimise degetele copiilor).
Ce a determinat-o pe Sola Mahfouz să evadeze din ținutul talibanilor
Pe lângă atacurile zilnice fără o țintă precisă, Sola se temea că va suferi două morți: „Moartea corpului meu și aceea a personalității mele, a independenței, a tinereții mele.”
Odată cu împlinirea vârstei de 12 ani, destinul Solei era să devină o slujnică în casă, să-și petreacă întreaga zi în bucătărie, gătind feluri complexe de mâncare pentru bărbații și băieții din familie, fără să fie însă acceptată să mănânce alături de ei - trebuia să se mulțumească cu resturile lăsate de aceștia. De asemenea, era de așteptat să se căsătorească, mama sa purtând deja negocierile pentru o viitoare căsătorie în imediata perioada a adolescenței.
I s-a strâns sufletul numai la gândul că va trebui să își dedice toată viața unui bărbat necunoscut și familiei acestuia, făcându-i copii și dereticând prin casă. Nu întrezărea o viață prea bună, știind deja caracterul malefic al soacrelor. Bunica paternă, Ana Bibi, a refuzat să o țină în brațe la naștere din cauză că era fată. De asemenea, și-a privit verișoarele cum erau vândute pe nimic în ziua nunții lor - o marfă fără valoare împachetată într-o rochie de mireasă frumoasă.
Deși Sola este printre puținele tinere care au avut voie să meargă la școală, aceasta povestește torturile la care erau supuse fetele în timpul orelor. Ele erau agresate atât fizic, cât și verbal de către profesori și ”atenționate” cu nuielușe.
Cum și-a câștigat Sola Mahfouz dreptul la educație și independență
Și-a privit cu invidie frații care primeau o educație adecvată pentru a ajunge la universități din Vest. I-au rămas întimpărite în minte cuvintele bunicului: „Limba engleză este portița spre lume.” Așa că s-a hotărât să învețe engleză, chiar dacă frații ei au refuzat să o ajute. După ce-și termina treburile în casă, stătea până târziu în noapte urmând un curs online. Și nu s-a oprit aici. S-a înscris la cursurile online ale Academiei Khan și a studiat matematică și științe de la zero.
Prin intermediul unei platforme pentru exersarea englezei, s-a împrietenit cu Emily, o studentă la Universitatea din Iowa. Aceasta i-a spus cum poate ajunge să studieze în Stalele Unite ale Americii. Sola trebuia să promoveze testele SAT și IELTS, dar cel mai apropiat centru era în Pakistan. Dar, ca mai toate femeile afghane (care nu sunt lăsate să iasă nici din casă, cu atât mai mult din țară), Sola nu avea pașaport.
În cele din urmă, tatăl i-a permis să-și facă pașaport, iar Emily a luat asupra ei responsabilitatea de a face rost de un loc pe listele deja pline pentru ca Sola să-și dea examenele.
Sola a promovat. Mai avea nevoie doar de viză, însă un oficial de la ambasada Statelor Unite în Kabul i-a refuzat cererea, venindu-i greu să creadă că Sola pleca în interes de studii.
Potrivit DailyMail, The New York Times a scris un articol despre Sola Mahfouz; articol care i-a înspăimântat familia, temându-se pentru un posibil pericol. Din fericire, nu a avut loc niciu eveniment negativ, ba din contră, faima i-a schimbat viața. Ambasadorul Statelor Unite a sunat-o pe Sola să îi dea vestea că i se acceptase cererea.
Emily o aștepta la destinație, iar când a pășit pe aeroportul din Chicago, Sola și-a dat jos hijabul. Pentru prima dată în viața ei, Sola a stat pe locul pasagerului din dreapta, a văzut o fată la volan, un bărbat (tatăl lui Emily) gătind, a văzut oameni care consumau alcool și a pedalat în lung și-n lat străzile, în loc să se învârtă în jurul unei curți înconjurate de ziduri înalte.
Tânăra nu a avut parte numai de momente fericite după stabilirea în Statele Unite ale Americii. Până să plece nu și-a dat seama cât de dor o să-i fie de familie și de meleagurile natale, ceea ce a șocat-o la început.
În 2021, a privit cu teroare retragerea trupelor americane și britanice din Afghanistan și recucerirea teritoriilor de către talibani. Părinții ei au reușit să fugă, însă mașina în care se aflau s-a răsturnat, lăsând-o pe mama ei tetraplegică.
Sola s-a concentrat pe studii și pe carieră, iar acum este o cercetătoare în calculul cuantic la Universitatea Tufts din Massachusetts.