Antena Căutare

Premierul ungar, Viktor Orban, acuza UE si FMI de "santaj"

Premierul ungar conservator Viktor Orban a acuzat de „santaj” Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, care in opinia sa ar fi conditionat un imprumut pentru Ungaria de realizarea unor reforme politice la Budapesta.

„A stabili conditii politice, de exemplu in cadrul sistemului judiciar, inseamna santaj si acest lucru este inacceptabil in interiorul Uniunii Europene", a declarat seful Guvernului ungar intr-o discutie saptamanala organizata la postul de radio MR1, citat` de France Presse.

„Fondul Monetar International nu poate pune decat conditii financiare, iar UE este pe cale sa cocheteze cu ideea de a impune conditii politice", a continuat Viktor Orban, subliniind ca tari precum Pakistanul, Egiptul sau Belarus au primit recent imprumuturi din partea FMI.

La sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, ca urmare a cresterii TVA si a dobanzii-cheie de catre Banca Centrala ungara, dar si a devalorizarii monedei nationale, forintul, Ungaria a cerut FMI si UE sa-i acorde un imprumut de 10-15 miliarde euro.

La sfarsitul lui 2011, Budapesta, aflata in dificultate pe pietele financiare, s-a descalificat pentru acest imprumut adoptand o serie masuri de politica financiara contrare criteriilor FMI, in special o lege care limiteaza independenta Bancii Centrale ungare, dar si reforme in domeniul justitiei si al autoritatii de protejare a informatiilor. Totodata, Ungaria a adoptat o lege referitoare la mass-media, despre care unele cancelarii si institutii straine, in principal Bruxelles, cred ca ucide libertatea de expresie.

UE a propus negocieri prealabile privind modificarea controversatelor masuri de mai sus, iar la 23 aprilie Viktor Orban urmeaza sa se intalneasca la Bruxelles cu Jose Manuel Barroso.

In contextul crizei financiare globale din 2008, Ungaria a reusit sa se salveze de la faliment gratie unei linii de credit de 20 de miliarde euro deschisa de FMI, Banca Mondiala si UE.

Citeste si Jurnalul!

Foto: Cicero.de

SOCANT: In Uzbekistan se desfasoara un program secret de sterilizare a femeilor... VIDEO! Mii de romani merg la Cetatea Ierusalimului sa ia lumina sfanta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x