Antena Căutare

"Pretenul" lui Ceausescu, Hosni Mubarak, la capat de drum - biografia unui lider inascut

Hosni Mubarak a stat in fruntea Egiptului timp de aproape 30 ani, pana cand, in urma protestelor violente din februarie 2011, a fost inlaturat de la putere. El a intrat in istorie ca unul dintre cei mai longevivi si nemilosi lideri ai ultimului secol.

Putini isi imaginau ca vice-presedintele din dreapta lui Anwar Sadat va conduce Egiptul timp de 30 de ani.

2012/06/20//600581-mubarak-sadat.jpg

Presedintele Anwar Sadat a fost asasinat, pe 6 octombrie 1981, de militantii islamisti, la o parada militara din Cairo. Mubarak, la vremea aceea vice-presedinte, se afla langa Sadat, insa a scapat de ploaia de gloante. Opt zile mai tarziu, a devenit presedinte.

Articolul continuă după reclamă

De atunci, Mubarak a supravietuit celor sase tentative de asasinat. Cea mai recenta a avut loc in capitala Etiopiei, Addis Abeba, in 1995, cand limuzina in care se afla a fost atacata.

Mubarak a gasit mereu solutia sa ramana la putere. In plan extern, si-a asigurat linistea printr-o buna relatie cu America si asumandu-si rolul de a fi principalul partener de dialog cu Israelul din lumea araba.

In tara, insa, Mubarak a guvernat cu o mana forte, sustinand ca pentru a lupta impotriva terorismului este nevoie de un regim aspru. S-a sprijinit pe armata si n-a tolerat nicio forma de opozitie. Nu i-a luat in seama nici pe egiptenii care protestau din cauza saraciei, desi ei ajunsesera sa reprezinte majoritatea populatiei. Ba chiar a trimis politia ca sa-i imprastie.

Anul trecut, dupa ce Tunisia si-a inlaturat dictatorul, a venit randul lui Mubarak sa infrunte masele. Protestele s-au transformat intr-o revolutie sangeroasa, in urma careia Mubarak a demisionat.

Pe 2 iunie, atotputernicul dictator al Egiptului, Hosni Mubarak a devenit un simplu detinut si i s-a cerut sa dea socoteala pentru victimele revolutiei. A fost arestat si adus in fata justitiei, impreuna cu fiii sai si cativa demnitari din fostul sau regim. La tribunal, Mubarak a ajuns sa fie transportat pe targa, din cauza starii sale de sanatate.

2012/06/20//600580-03273643.jpg

Se zvonea de cativa ani ca sufera de cancer la stomac, dar si mari probleme cu inima. De altfel, unii egipteni spun ca, si fara revolutie, Mubarak n-ar mai fi ramas mult timp la putere, pentru ca era bolnav.

Relatiile cu Romania

In cei peste 30 de ani cat Mubarak a condus Egiptul, Romania a avut 4 presedinti. Trei dintre ei s-au intalnit cu liderul egiptean.

Nicolae Ceausescu a fost unul dintre bunii lui prieteni. Prietenia romano-egipteana a fost cultivata de Mubarak in anii '80. Astfel, in 1982, Mubarak a venit de doua ori la Bucuresti, in doar 3 luni.

2012/06/20//600579-149035-hosni.jpg

Paralel cu relatiile politico-diplomatice, intre Romania si Egipt a existat, pana in 1989, si o stransa cooperare economica. Astfel, Romania a contribuit cu specialisti la construirea unor importante obiective industriale in Egitp. De asemenea, exporta masini, autoturisme, tractoare si piesele de schimb aferente, ingrasaminte chimice si altele. Din Egipt, a importat in special bumbac necesar industriei usoare romanesti.

Insa, si dupa moartea lui Ceausescu, Mubarak a vrut sa aiba relatii stranse cu Bucurestiul. Cu Ion Iliescu, s-a intalnit de 5 ori. In 2007, la Cairo, Hosni Mubarak ii strangea mana lui Traian Basescu, aflat intr-o vizita oficiala.

In urma cu cativa ani, Mubarak a declarat ca va continua sa serveasca Egiptul pana la ultima rasuflare. "Este tara draga in care am trait. Am luptat pentru a-i apara teritoriile, suveranitatea si interesele. Aici am sa mor. Istoria ma va judeca asa cum a facut si cu altii", a spus fostul dictator intr-un discurs sustinut pe 1 februarie.

Citeste si Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak, in pragul mortii!

FOTO: EPA / Intact Images

Iulia Timosenko, acuzata ca ar fi comandat asasinarea unui deputat... Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, cere azil politic in Ecuador...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x