Proiectul raportului pe Justitie arata ca ANI si DNA continua sa avanseze in mai multe dosare importante, dar subliniaza ca trebuie accelerate pregatirile pentru implementarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala in domenii precum recrutarea si reechilibrarea resurselor intre instante.
De asemenea, documentul apreciaza ca "noile legi privind reforma numirilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie si responsabilitatea disciplinara a magistratilor stabileste cadrul care vizeaza mai multa claritate si rigoare''.
Iar specialistii europeni afirma ca ''raspunsul Romaniei la recomandarile Comisiei arata mai multe evolutii. Noul Cod Civil a intrat in vigoare fara probleme in octombrie 2011, iar codul de procedura civila este prevazut sa ii urmeze in iunie 2012. Accelerarea proceselor de coruptie la nivel inalt de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie a ajutat la a da curs recomandarilor Comisiei cu privire la riscul ca unele cazuri de coruptie la nivel inalt sa ajunga la termenul de prescriere''.
Noul raport MCV are sapte pagini si cuprinde exclusiv aspecte tehnice privind realizarile inregistrate de Romania.
CE a impus la data aderarii Romaniei la UE un Mecanism de Cooperare si Verificare in care a stabilit patru obiective in domeniul Justitiei. Comisia publica anual doua rapoarte pe tema MCV: unul intermediar, tehnic, in luna februarie, si unul final, in iulie, care contine si o evaluare politica.