Rusia Unita este favorita acestor alegeri, dupa o campanie dominata de acesta formatiune si marcata de presiuni fara precedent. Iar sambata a fost decretata "ziua linistii electorale", toate manifestatiile electorale fiind interzise
Vineri, presedintele Dmitri Medvedev a facut un apel la cei 110 milioane de alegatori rusi sa faca "alegerea buna" in desemnarea celor 450 de deputati din Duma de Stat (camera inferioara).
"Impreuna, sunt sigur ca putem face din Rusia o tara cu adevarat moderna, foarte dezvoltata si agreabila pentru a trai, trebuie facuta alegerea buna pe 4 decembrie", a declarat Medvedev, in cadrul undei adresari catre natiune, subliniind faptul ca tara nu are nevoie de un Parlament "destramat de contradictii".
La randul sau, Vladimir Putin a cerut alegatorilor sa ignore apelurile facute de opozitia radicala de a boicota scrutinul.
Profesorii, obligati sa participe la fraudarea voturilor
Scolile din Rusia, unde voteaza majoritatea rusilor, au un rol cheie in alegeri. Aici au loc parte din presupusele fraude denuntate de observatori sau opozitie, conform AFP.
Directoarea unei scoli din Lipetk, un oras industrial situat la circa 500 de kilometri sud de Moscova, denunta presiuni din partea administratiei locale care oblica personalul scolar sa se implice in campania electorala pentru candidatul puterii.
Aceasta a renuntat la functie, in urma presiunilor. „Le cer colegilor mei sa nu ramana tacuti, sa nu se teama de presiuni. Avem nevoie sa ne unim eforturile pentru viitorul copiilor nostri", a declarat femeia intr-o inregistrare video.
O profesoara de limba rusa a declarat, sub anonimat, ca oficialii scolii au cerut profesorilor „sa se asigure de participarea parintilor" la alegeri chemandu-i la ei si predand autoritatilor o lista cu nume.
Circa jumatate din birorurile de vot din Rusia sut in scoli, conform unui expert al organizatiei neguvernamentale Golos, care recenzeaza fraudele si incalcarile legii electorale.
Golos a inregistrat din luna august circa 5.000 de cazuri de presupuse nereguli in campania in curs, dintre care majoritatea sunt imputate partidului Rusia Unita, partidul de guvernamant.
„Cel mai trist este ca profesorii sunt obligati sa participe la fraudarea voturilor", a declarat deputatul comunist Oleg Smoline, membru al Comisie pentru Educatie din Duma.
Foto: Intactimages / EPA