Antena Căutare

Secretul bancar se muta din Elvetia in Hong Kong si Singapore

Dupa atacurile lansate de ser­viciile fiscale din Statele Unite si Europa asupra bancii elve­tiene UBS, s-a vorbit intens despre sfarsitul secretului ban­car. Dar capitalul are nevoie de alter­nativa, descoperita in bancile din Singapore si Hong Kong. Altfel spus, Asia are toate sansele sa devina pentru oamenii cu bani o a doua Elvetie. Mai ales ca, potrivit ultimului clasament al cen­trelor financiare mondiale, Hong Kong a urcat pe locul 3, imediat dupa Londra si New York.

Cadrul legislativ specific Asiei asigu­ra servicii de depozitare bancara cu un grad ridicat de confidentialitate. Este exact ceea ce cauta marii bogati ai lumii. „Hong Kong ofera investitorilor un regim fiscal care permite plasarea si gestionarea unor sume impresionante la bursa locala, o monitorizare financiara destul de anemica si o legislatie penala liberala in domeniul economiei", au constatat analistii, estimand ca pentru marele capital, Asia va deveni o a doua Elvetie.

In plus, spre deosebire de Elvetia, unde exista divergente intre institutiile bancare si autoritatile statului in problema secretului bancar, la Hong Kong consensul este total. Necazurile structurilor elvetiene au inceput odata cu deschiderea, de catre Depar­ta­men­tul de finante al SUA, a unor an­chete penale, mai intai impotriva UBS, apoi si a altor institutii. SUA au cerut date privind conturile cetatenilor americani suspectati de evaziune fiscala.

In 2007, UBS a oferit informatiile solicitate pen­tru aproape 4.500 de deponenti ameri­cani. Rezultatul a fost ca, in ultimii doi ani, UBS a pierdut depuneri de aproape 200 mld. $. In Hong Kong nu se aplica impozit pe cresterea de capital sau dobanda pe depozit. In plus, se impo­ziteaza numai veniturile realizate in Hong Kong. Mai mult, exista posi­bili­tatea deschiderii unor companii-para­van, folosite in practicile de eva­­ziune fiscala.

Locuri sigure pentru averi si afaceri

Analistii afirma, in context, ca banci­le deschise in Asia vor avea, de fapt, origini elvetiene. Dupa toate proba­bili­tatile, ele vor functiona ca „filiale" ale structurilor elvetiene. Nu trebuie uitat ca acelasi UBS detine, la Singapore, un centru de pregatire a viitorilor ban­cheri. Interesant este ca serviciile de private banking sunt asigurate cu preca­dere de UBS, unde guvernul sin­gaporez are o participatie de 7%.

Este de asteptat ca, pe masura ce accesul la secretul bancar se va simplifica in sta­tele considerate „oaze de liniste" pentru capitalul privat, tot mai multe banci europene sa isi creeze reprezentante in tarile cu un regim fiscal indulgent.

Tot articolul, in Financiarul

Ecuador: Rafael Correa, presedintele care uraste presa si-i supara pe americani... IMAGINI SOCANTE! Pakistan: Civili executati fara mila...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x