Asteptat sa anunte un amplu set de reforme (din care a facut parte si demisia depusa luni a guvernului condus de Mohammed Naji Otri), presedintele Siriei a denuntat o „conspiratie" pusa la cale de cei care vor sa distruga tara.
In primul discurs de la inceperea protestelor la adresa regimului sau, Bashar al-Assad le-a spus parlamentarilor si, prin intermediul transmisiei televizate, intregii populatii ca tara trece prin momente exceptionale, ce se vor dovedi un adevarat test pentru unitatea nationala.
Invocand dorinta dusmanilor de a provoca haos in tara, al-Assad a subliniat ca „Siria nu este o copie la indigo a altor tari din regiune". Aclamat de parlamentari, presedintele a mai spus ca regimul sau este deschis reformelor, nu si disensiunilor.
S-au lasat insa asteptate referirile clare la reforme. Mai mult, desi a anuntat ca prioritatile viitorului guvern vor fi combaterea coruptiei si eradicarea somajului, Bashar al-Assad nu a facut anuntul pe care, potrivit mass-media internationale, era cel mai asteptat - ridicarea starii de urgenta instituite in 1963, o data cu venirea la putere a partidului Baas.
Discursul lui Bashar al-Assad intervine pe fondul unor manifestatii de sustinere organizate atat in paralel, cat si dupa protestele la adresa regimului de la Damasc, incepute la 15 martie.
Cu o zi inainte de discurs, mii de oameni se adunasera in capitala siriana, scandand lozinci propresedinte. O dovada ca situatia din Siria difera de cele intamplate in Egipt, Tunisia sau Libia este si sustinerea manifestata de parlamentari la inceputul si pe durata discursului prezidential.
De altfel, si presa internationala subliniaza ca statutul lui al-Assad este cu totul diferit de cel al altor lideri din regiune. „Sirienii il vad pe Assad ca parte a solutiei pentru reformarea tarii lor si nu ca o parte a problemei.
Tot articolul, in Jurnalul National
Muzeu Madame Tussauds inaugurat la Viena... NASA a publicat primele imagini de pe orbita planetei Mercur...