”Atunci când marile întreprinderi şi guvernele lucrează împreună, ei sunt mâna stângă şi mâna dreaptă a aceluiaşi corp, iar noi asistăm la concentrare a puterii”, a avertizat americanul luni, într-o conferinţă video, în deschiderea Web Summit, o mare reuniune europeană a start-up-urilor şi a noilor tehnologii care se desfăşoară la Lisabona până joi.
”Dacă creăm o putere implacabilă, cum facem să controlăm această putere atunci când este folosită împotriva populaţiei?”, a lansat Snowden din Rusia, în faţa unor antreprenori şi investitori în sectorul tehnologic.
Guvernul american a îndemnat recent giganţii tech să caute o ”soluţie tehnică” prin care să garanteze ca forţele de ordine să poată avea acces la date criptate, în cazul unor infracţiuni grave.
Un fost angajat al spionajului american, Edward Snowden tocmai a publicat o carte în care prezintă motivele care l-au determinat să transmită, în 2013, zeci de mii de documente secrete mai multor publicaţii şi să dezvăluie existenţa unui sistem de supraveghere mondială a comunicaţiilor şi Internetului.
Recunoscând că opiniile publice încep să conştientizeze abuzurile pe care le denunţă el şi că se depun eforturi - mai ales în Europa - în apărarea dreptului la viaţă privată al navigatorilor pe Internet, Snowden apreciază că ”nu protecţia datelor reprezintă problema, ci colectarea datelor” şi încrederea oarbă pe care trebuie să o aibă navigatorii pe Internet în intermediarii tehnologici.
Inculpat în Statele Unite de spionaj şi furt de secrete de stat şi cu paşaportul anulat în timp ce se îndrepta către Moscova, Edward Snowden locuieşte în Rusia din 2013. El a cerut protecţie în peste 20 de ţări, între care Franţa şi Germania.
Sursa : news.ro
Patru zile de muncă, mai productive decât cinci. Concluzia la care a ajuns o companie după ce, timp de o lună, angajaţii... Xi Jinping o susţine pe conducătoarea Hong Kongului Carrie Lam în pofida violenţelor...