Şeful Guvernului socialist Pedro Sanchez este marele învingător în alegerile europene de duminică în Spania, un rezultat de care va încerca să profite pentru a avea mai multă greutate în Europa, relatează AFP.
Ocolită de ascensiunea eurosceptică, Spania este singura ţară mare din Uniunea Europeană (UE) în care socialiştii obţin o victorie.
”Noi vom fi prima delegaţie social-democrată (în Parlamentul European), iar aceasta este o mândrie pentru noi”, dar şi ”o enormă responsabilitate”, s-a felicitat Sanchez, zâmbind, la aproape o lună după victoria sa în alegerile legislative.
Cu un scor de peste 32%, potrivit unor rezultate aproape definitive, şi 20 din cele 54 de mandate de eurodeputat, Partidul Socialist (PSOE) devansează cu mult Partidul Popular (PP, conservator, aproximativ 20%).
Extrema dreaptă din Vox (aproximativ 6%) intră în PE cu trei mandate, însă a pierdut clar teren faţă de scorul de 10% înregistrat la sfârşitul lui aprilie, când a intrat în forţă în Parlamentul spaniol.
În scrutinul european - organizat concomitent cu alegeri regionale şi municipale - separaiştii catalani Carles Puigdemont şi Oriol Junqueras au fost aleşi în PE.
Principalele figuri ale secesiunii eşuate a Cataloniei în 2017, Puigdemont a fugit în Belgia pentru a se sustrage procedurilor judiciare în ţară, iar Junqueras se află în detenţie provizorie în Spania şi este judecat împreună cu alţi 11 separatişti.
Consolidat, Sanchez va încerca să profite de acest larg succes pentru a-şi înainta pionii pe scena europeană şi a plasa un spaniol într-un post-cheie, în curând în joc în UE.
Madridul promovează candidatura la postul de şef al diplomaţiei a ministrului de Externe şi cap al listei PSOE în alegerile europene Josep Borrell.
FORMAREA GUVERNULUI
Socialiştii au obţinut pe plan naţional victorii în majoritatea regiunilor în care au avut loc alegeri, însă nu au reuşit să aducă la stânga Madridul, guvernat de dreapta de 24 de ani.
Cu susţinerea extremei drepte, dreapta va putea de altfel să recucerească primăria capitalei, care a fost preluată de către fosta judecătoare de stânga Manuela Carmena în 2015, susţintă de Podemos.
La Bacelona, în schimb, un separatist catalan, Ernest Maragall, a obţinut victoria în scrutin - pentru prima oară în istoria recentă -, împotriva primarului în exerciţiu Ada Colau (stânga radicală). Fostul premier francez Manuel Valls, susţinut de Ciudadanos (liberali), s-a clasat pe locul patru.
Consolidat de aceste rezultate europene şi naţionale, Sanchez a revendicat pentru socialişti locul de ”prima forţă politică, de departe” în ţară.
El ar putea, astfel, să-şi menţină ”planul A”, de a forma un executiv minoritar, 100% socialist, şi de a încheia acorduri de la caz cu alte forţe politice în vederea adoptării reformelor sale în Parlament. Votul de învestire al socialistului la şefia Executivului este prevăzut la începutul lui iulie.
Sau ar putea să accepte intrarea în Guvern a Podemos (stânga radicală), slăbit din nou prin pierderea primăriilor de la Madrid şi Barcelona, pentru a fi mai stabil, în pofida faptului că cele două partide nu dispun de o majoritate în Camera Deputaţilor.
Sursa: News.ro
Separatiştii catalani Puigdemont şi Junqueras, aleşi eurodeputaţi spanioli... Victoria Partidului Brexitului al lui Nigel Farage consolidează ipoteza unui Brexit fără acord...